Közélet

Keletre figyel az EU: aláírták a társulási megállapodásokat

Aláírta a társulási megállapodást az EU-val Ukrajna, Grúzia és Moldova. Herman Van Rompuy EU-elnök szerint az egyezmények nem sértik az orosz érdekeket, kérdés, ezt Moszkvában is így látják-e.

Függetlensége elnyerése, 1991 óta a legjelentősebb nap Ukrajna történetében a mai – mondta Petro Porosenko államfő Brüsszelben, mielőtt aláírta az vezetőivel a társulási szerződés szabadkereskedelemről szóló részét. Ukrajnával egy időben, ugyancsak az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozóján aláírták a társulási és szabadkereskedelmi megállapodást Grúzia és Moldova vezetőivel is.

Az ukrán elnök az aláírás előtt azt is bejelentette, hogy Ukrajna az uniós szerződés 49. cikke értelmében felvételét kéri az Európai Unióba. Hasonló célt tűzött ki beszédében Irakli Garibasvili grúz kormányfő is. Iurie Leanca, Moldova miniszterelnöke annyit közölt: ez a jövő.

A megállapodásokat az eredeti tervek szerint tavaly novemberben írták volna alá, ám Kijev esetében akkor Moszkva nyomására végül visszakozott az oroszbarát ukrán vezetés. Ez idézte elő azt az ellenállást, amelyik végül Viktor Janukovics elnök bukásához és az orosz-ukrán konfliktusig vezetett.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke az aláírást követően igyekezett hangsúlyozni, a megállapodások semmilyen szinten nem ártanak az orosz érdekeknek. Hogy ezt Moszkva is így látja-e, hamarosan kiderül, pénteken éjfélkor jár le ugyanis a tűzszünet a Kelet-Ukrajnában harcoló felek között.

társulás EU
Kapcsolódó cikkek