Közélet

Több száz milliót kell fizetnie a kórháznak a rossz szülésért

Rekordnagyságú, 30,3 millió koronás - mintegy 340 millió forint - kártérítést ítélt meg orvosi hibáért hétfőn egy prágai családnak a bíróság.

A prágai Vinohradská kórháznak ezt az összeget azért kellene kifizetnie, mert az intézmény 2009-ben hibázott egy szüléskor, aminek következtében az újszülött vak, süket és részben béna lett. A gyermeket jelenleg napi 24 órán át gondozni kell. Táplálását is csak a gyomrába bevezetett szonda segítségével biztosítják.

A kórház igazgatósága közölte, hogy mérlegeli a bírósági döntés megfellebbezését, mert túl nagynak tartja az összeget. A kórház jogásza szerint mintegy tízmillió korona lenne a megfelelő kártérítés.

A taláros testület elnökének indoklása szerint a kártérítés összege azonban összhangban van a testi sérülés súlyosságával, mert a gyermek a jövőben sem lesz képes önállóan gondoskodni magáról.

Amennyiben a mostani döntés jogerőre emelkedik, ez lesz a valaha is kiszabott legnagyobb kártérítés egy orvosi hibáért Csehországban.

A szülés ugyan be volt tervezve, de azt egy fiatal, tapasztalatlan orvos vezette le, aki nem tudott megbirkózni a váratlanul felmerült bonyodalmakkal.

A bíróság megvizsgálta azt is, hogy a fiatal orvos esetleg nem követett-e el bűncselekményt. A végső következtetés az volt, hogy bár döntése, helyzetfelmérése téves volt, bűncselekménynek nem minősíthető. Szakértők szerint a szülés váratlanul nagyon bonyolult lett, s azzal a tapasztalatlan orvos nem tudott megbirkózni. A probléma helyes megoldását császármetszéses szülés jelentette volna.

Az orvosi hibáért kifizetett legnagyobb összeg eddig 18 millió korona, az észak-csehországi Sokolov várási kórházát sújtották vele 2008-ban egy öt évvel azelőtt elkövetett orvosi műhibáért. Egy kétgyermekes anya a kórházban rossz gyógyszereket kapott, aminek következtében egy időre kómába esett és részben tartósan megbénult. A büntetést a régió fizette ki, mert az meghaladta a kórház anyagi lehetőségeit.

egészségügy
Kapcsolódó cikkek