Közélet

A melegeknél csak a romákat utasítják el többen

A jövő munkavállalóinak, a diákoknak 83 százaléka a jövőben olyan helyen szeretne dolgozni, ahol nincs hátrányos megkülönböztetés a munkahelyeken. Ezzel szemben a magyarországi munkavállalók több mint fele észlelt már hátrányos megkülönböztetést - derült ki a Gemius kutatásából. A melegeknél kevésbé csak a romákat fogadnák el kollegájuknak.

A kutatásból az is kiderült, hogy a cégeknek megéri nyitottnak lenni. Ugyanis boldogabbak, és elkötelezettebbek azok a dolgozók, akik nyitott cégeknél dolgoznak, ahol mindenkit csak tetteik és teljesítményük alapján ítélnek meg. A nyitottságot alapértékként vallaló közösségeknek létrehozott Nyitottak vagyunk kezdeményezéshez egy év alatt több mint 700 cég szervezet és közösség csatlakozott.
  
A 15 éven felüli magyarországi internetező közönségre reprezentatív kutatás szerint a munkavállalók 52 százaléka számolt be arról, hogy találkozott már hátrányos megkülönböztetéssel a munkahelyén, közülük minden második ember saját maga is tapasztalt ilyet. Ez arány európai viszonylatban igen magasnak számít, egy nemzetközi kutatás szerint a nyugat-európai átlag 35 százalék körül mozog.
 
Miközben a mai diákoknak túlnyomó többsége nyilatkozott úgy, hogy szívesebben dolgozna majd nyitott munkahelyen, a most dolgozók szerint a munkahelyek harmadára ez nem igaz.

Azt is vizsgálták, mennyire elfogadóak a munkahelyükön egymással az emberek. A saját kollégáik által leginkább elutasított csoportok egyértelműen a romák és a - nemzetközi kutatások szerint a társadalom 5-8 százalékát kitevő - LMBTQ (meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű és queer) emberek. Ezt a két csoportot választanák a legkevésbé munkatársuknak, beosztottjuknak vagy felettesüknek az emberek. A munkavállalók több, mint kétharmada nem fogadna el LMBTQ embert felettesnek (69%). Romát még ennél is kevesebben mindössze a munkavállalók negyede (24%), fogadná el. A munkavállalók  több mint fele még a főnöke sem lenne meleg (56%) vagy roma munkavállalónak (54%).

A kutatásból az is kiderült, hogy a cégeknek, szervezeteknek megéri nyitottnak lenni. Azok, akik úgy vélték, hogy munkáltatójuk alapértéküknek tekinti, hogy másokat csak tetteik és teljesítményük alapján ítél meg, tekintet nélkül minden másra, boldogabbak munkahelyükön, és elkötelezettebbek is iránta.

tolerancia meleg zsidó roma
Kapcsolódó cikkek