Közélet

Kinevezték Olli Rehn és Viviane Reding utódját is

Kinevezte az Európai Unió Tanácsa csütörtökön az Európai Bizottság négy új tagját - közölte a tanács sajtószolgálata.

Az október végéig hivatalban lévő bizottság négy tagját azért kellett pótolni, mert az európai parlamenti választásokat követően négy biztos úgy döntött: EP-képviselőként folytatja, ami összeférhetetlen a biztosi megbízatással, ezért július 1-jén képviselői mandátumuk kezdetével kénytelen voltak megválni biztosi posztjuktól.

A strasbourgi parlamentet választotta Olli Rehn, aki a bizottság alelnökeként a gazdasági és monetáris ügyekért, valamint az euróért felelt. Képviselő lett Viviane Reding korábbi igazságügyi és alapjogi biztos és alelnök. Ugyancsak az Európai Parlamentet választotta Antonio Tajani, aki szintén alelnökként az ipar- és vállalkozáspolitikáért felelt, és így döntött Janusz Lewandowski, aki az uniós költségvetés előkészítéséért és a pénzügyi tervezésért felelt a brüsszeli bizottságban.

Rehn helyére a finn kormány Jyrki Katainent jelölte. Lengyelország Jacek Dominiket nevezte meg új biztosként. Róma Ferdinando Nelli Ferocit delegálta a brüsszeli testületbe, míg Luxemburg Martine Reichertset jelölte Reding megüresedett helyére.

A jelölteket a héten támogatásáról biztosította az Európai Parlament, így minden akadály elhárult az elől, hogy a tanács kinevezhesse őket, s munkához láthassanak Brüsszelben a bizottság mandátumából még hátralévő hónapokban.

EU biztos EP
Kapcsolódó cikkek