Közélet

Párban mennének dolgozni külföldre a magyarok, kevés nyelvtudással

A tjobs.hu online álláskeresési platform keretén belül készült felmérésből körvonalazódott a külföldre vágyó munkás robotképe: a legtöbb felhasználó nő, a pályázók 74 százalékának nincs felsőfokú végzettsége, a többség egyedülálló, és a legtöbben Budapestről nyitottak felhasználói fiókot.

Budapest, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya és Bács-Kiskun azok a megyék, ahonnan a legtöbb felhasználói fiókot nyitottak a munkavállalók. A legtöbb felhasználó nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel (74,16 százalék). 13 százaléka az ott regisztrált munkavállalóknak rendelkezik egyetemmel, 11 százaléka mesteri oklevéllel és csupán 0,97 százaléka doktori képzéssel.

18 éves kortól egészen 44 évig a munkavállalók angol nyelvismeretet jelöltek be az önéletrajzban legelsőként, 45 évtől ez a tendencia megváltozik, az idősebbek német nyelvet beszélik leginkább. A román (3,5 százalék), francia (2,2 százalék), szerb (2,1 százalék), olasz (2,1 százalék), spanyol (1,9 százalék) és orosz (1,8 százalék) nyelvismeret is népszerű.

A legtöbb munkavállaló aki jelentkezik a külföldi munkákra a platform keretén belül egyedülálló (55 százalék). Annak ellenére, hogy csupán 29 százalék házas, ez elegendő arra, hogy megalapozza az egyre inkább növekvő tendenciát,  amely szerint a legtöbb munkavállaló páros munkák iránt érdeklődik és párban vállalna külföldi munkát.

Nagyon keresettek azok az álláslehetőségek is, melyek kevés idegennyelv-ismeretet igényelnek.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek