Közélet

Parlament: Több hatalom Pintérnek, új szabályok a közmunkásoknak

Megváltoznak a közfoglalkoztatás való kizárás szabályai, miután ma elfogadták a Parlamentben Pintér Sándor javaslatát a belügyminiszter feladat- és hatáskörével összefüggő módosításáról.

A közigazgatási és igazságügyi tárca szétválásával (utóbbi terület önállósodásával) egyes feladatkörök a belügyhöz kerültek át. A módosító javaslat rendezi azt is, hogy a büntetés-végrehajtással összefüggő párfogó felügyelői feladatok megszervezése és irányítása belügyminiszter hatáskörébe került, hasonlóan egyes anyakönyvi eljárásokhoz.

A közfoglalkoztatás kapcsán a hivatalból folytatott közigazgatási eljáráshoz megkeresésre az álláskereső lakóhelye szerint illetékes jegyző 3 napon belül adatot szolgáltat az állami foglalkoztatási szerv járási szerve részére. A korábbi jogszabályban a fővárosi és megyei kormányhivatal járási hivatalainak (fővárosban kerületi) munkaügyi kirendeltségeit nevezték meg adatszolgáltatónak.

A kizárási ok fennállásának ellenőrzése érdekében járási foglalkoztatási szerv adatot közvetlenül vehet át szabálysértési nyilvántartásból. Kizárás kérdésében első fokon a járási foglalkoztatási szerv, másodfokon az állami foglalkoztatási szerv megyei szerve dönthet hatósági határozattal, mely alapján azonnali felmondással megszüntethetik a közfoglalkoztatást.

közmunka Pintér Parlament
Kapcsolódó cikkek