Közélet

Több mint harmincan meghaltak két földcsuszamlásban Kínában

Legalább hat ember meghalt, 25-öt pedig nem találnak két Jünnan tartományi földcsuszamlás helyszínén - jelentette helyi forrásokra hivatkozva a kínai média szerdán.

A délnyugati országrész Sava falujában az éjszakai órákban egy szilíciumbányát temetett be a föld, sár, kő- és sziklatörmelékek heves esőzések által keletkezett folyama. Ott 17 embert tartanak eltűntként nyilván, a helyszínen 140 mentő dolgozik, kutat munkagépekkel a túlélők után.

Egy másik hasonló természeti katasztrófa Mincsu faluban szintén éjszaka lakóházakat sodort el, hat ember életét kioltva. Nyolc lakosnak egyelőre nem találják a nyomát.

A legfrissebb jelentések szerint az esős évszak a déli Kuanghszi-Csuang autonóm területen a múlt hét csütörtökétől négy ember halálát okozta, egy embert ismeretlen helyre sodort az ár. Körülbelül 9500 hektár mezőgazdasági területet borított be a víz, csaknem 1200 hektáron már biztos, hogy nem tudják betakarítani a termést. Házak százai dőltek romba.

Az elmúlt napokban még Északkelet-Kínából is áradásokat jelentettek. Hejlungcsiang tartomány Poli megyéjében százévente egyszer fordul elő ilyesmi. Ezúttal a területen hárman meghaltak, öt híd összeomlott. A kárt ott 80 millió jüanra (2,9 milliárd forint) becsülték.

Kína leghosszabb folyójának, a Jangcénak a középső és felső folyásán a szüntelen csapadék miatt egyre emelkedik a vízszint, a Három Szoros-gát víztározójába az elmúlt tíz napon át másodpercenként több mint 15 ezer köbméter víz áramlott átlagosan, de kedd délután már elérte a 20 ezer köbmétert is. Az árvizek és az esőzésekkel kapcsolatos katasztrófák következtében Kínában eddig több mint 140-en vesztették életüket, több tucatnyian vannak az eltűntek listáján.

MTI-->

földcsuszamlás
Kapcsolódó cikkek