Közélet

Barroso odaszúrt Orbánnak a tízezer milliárd forintos megállapodás aláírásán

José Manuel Barroso ma Budapesten átadta Orbán Viktornak a 2014-2020 közti partnerségi megállapodást. Összességében 34 milliárd euróról beszélünk. A kohéziós alapoknál 21,9 milliárd euró, a vidékfejlesztésnél 3,4 milliárd, a halászati ágazatban 39 millió euró támogatásban részesül Magyarország.

Két okból vagyunk itt - mondta Orbán Viktor a megállapodás bemutatásán. Az egyik a partnerségi megállapodás, a másik pedig az, hogy José Manuel Barroso kitöltötte a második ötéves ciklusát.

"Két papírt írok alá. Aláírom a magyart. Nagyon remélem, hogy az van a szövegben, amire számítok" - ezzel kommentálta José Manuel Barroso a megállapodás aláírását. (Korábban nem egy alkalommal megtörtént, hogy néhány törvénynél nem pontosan ugyanazt a szöveget küldte el a magyar kormány Brüsszelbe, mint amivel itthon elfogadták.)

A megállapodás jó hír Magyarország számára, ez maradéktalanul szolgálja az ország érdekeit - mondta a miniszterelnök. A magyar félnek végig az volt a célja, hogy az általunk elérhető források legalább 65 százaléka a magyar gazdaságba menjen - vázolta Orbán. Ráadásul nem csak arról volt szó, hogy a belső arányait változtatjuk meg a forrásfelhasználásnak, hanem teljesen más rendben is történik a pénz eljuttatása a címzettekhez, mint az előző hét évben.

Ha nem lenne az EU-támogatási rendszer, a magyar gazdaság felborulna, és joggal érezhetnék úgy a magyarok, hogy alávetettjei egy nagyobb rendszernek - mondta Orbán.

Ez a tíz év volt Magyarország helyfoglalása az EU-ban, mert egy dolog belépni az ajtón, de ennél is fontosabb az, hogy hogyan helyezkedünk el bent - fogalmazott a miniszterelnök. Elfogadtuk azokat az alaptételeket, amelyek úgy hangzanak, hogy demokrácia, piacgazdaság - folytatta. Mint mondta, Magyarországnak érdeke, hogy az EU erős legyen, és az EU-nak érdeke, hogy Magyarország erős legyen.

Orbán azért is köszönetet mondott Barrosónak, hogy a Magyarország és az EU közti vitákat mindig korrekt módon rendezte le.

Megpróbáltatásokkal teli évek voltak ezek az EU számára - kezdte beszédét Barroso. Büszkén tekint vissza mégis arra, hogy az EU-t egyben és épségben megtartották, jobban felkészültünk a globalizáció korára, erősen jövünk ki a válságból.

Valóban voltak olyan pillanatok, amikor véleménykülönbség volt fontos kérdésekben, és ez a párbeszéd nem mindig volt zökkenőmentes. A Bizottság mindig is olyan intézményként működött, amely a jogállamiság mellett kötelezte el magát - tekintett vissza Barroso az előző évek vitáira. Az igazi kérdés szerinte az, hogy az ellentéteket képesek vagyunk-e intézményes, jogállami keretek között rendezni.

Az emberek gyakran nem értik, hogy az egyénnek, a családoknak mit hoznak a strukturális alapok - magyarázta Barroso. Pedig ezek kézzelfogható eredményeket hoznak akár az oktatásban, akár az infrastruktúra fejlesztésében. Összességében 34 milliárd euróról beszélünk.

Orbán Viktor EU Barroso
Kapcsolódó cikkek