Közélet

Háromezer európai támogatja az Iszlám Államot - Kell- e félnünk?

Közel 3 ezerre tehető azoknak az európaiaknak a száma, akik csatlakoztak az Iszlám Államhoz - közölte a BBC.

A pontos becslések hiánya miatt csak nagyjából lehet megjósolni, hogy hány ezer ember csatlakozott eddig az Iszlám Államhoz. Annyi biztos, hogy a legtöbb szimpatizáló Nagy-Britanniából, Franciaországból és Belgiumból került ki.

A francia hatóságok friss jelentése szerint körülbelül 555-932 francia harcolhat Irakban és Szíriában, azonban közülük 118-an már visszatértek szülőföldjükre.

Az terrorellenes koordinátora Gilles de Kerchove kijelentette, hogy a szélsőséges csoportra mért légicsapások növelhetik a megtorló terrortámadások kockázatát Európában. Kiemelte, hogy a becsült háromezer fő azokra az európaiakra is vonatkozik, akik valamikor megfordultak a térségben, de már hazatértek, vagy a szíriai és iraki harcokban meghaltak.

A koordinátor hozzátette, hogy Európának számolnia kell az al-Kaida támadásaival is. Az Iszlám Állam előretörése ugyanis európai terrortámadásokra késztetheti az al-Kaidát, csak azért, hogy megmutassa, változatlanul számolni kell vele is.

Nagy-Britannia a múlt hónap végén a második legmagasabb szintre emelte a terrorkészültségi szintet. David Cameron brit miniszterelnök az intézkedést azzal indokolta, hogy közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára az Iszlám Állam brutalitása.

európai IS Iszlám Állam
Kapcsolódó cikkek