Közélet

Szanyi Tibor vigyázhat az EU és Ukrajna kapcsolatára

Első alelnökévé választotta alakuló ülésén Szanyi Tibort az EU-ukrajnai parlamenti együttműködési bizottságba delegált EP-küldöttség.

A küldöttség kiemelt szerepet akar játszani az ukrán-orosz konfliktus kezelésében, célul tűzve ki az egységes fellépésének erősítését a nemzetközi jogba ütköző orosz törekvésekkel szemben - hangsúlyozta erről kiadott szerdai közleményében az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője.

E megbízatás - fűzte hozzá - lehetőséget teremt arra is, hogy felhívja az európai partnerek figyelmét az ukrán válságnak a nemzeti kisebbségekkel, valamint az energiaellátás biztonságával kapcsolatos, Magyarország számára is különösen fontos szempontjaira.

Szanyi Tibor már első alelnöki minőségében vesz részt Kijevben a csütörtökön kezdődő 11. Jalta Európai Stratégia nevű konzultációs fórum éves találkozóján, ahol ukrán vezetők mellett részt vesznek vezető uniós politikusok is.

Az Európa és Ukrajna együttműködésének kérdéseire összpontosító Jalta Európai Stratégiát 2004-ben hozták létre azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsenek a politikai döntéshozók és a szakemberek, üzletemberek, illetve a civil társadalom közötti eszmecserére.

Ukrajna EU Szanyi Tibor
Kapcsolódó cikkek