Közélet

L.Simon: a virtuálisból a valós közösségekbe kell minél többeket átirányítani

A nemzetgazdaság kitörési pontja az infokommunikáció - mondta Seszták Miklós egy nappal a netadó visszavonása után. L. Simon László pedig arról beszélt: a virtuális közösségekből mind több embert szeretnének a valós közösségekbe irányítani.

A nemzetgazdaság egyik kitörési pontja az infokommunikáció, amely mára jelentősen átalakította a társadalmat – fogalmazott Seszták Miklós fejlesztési miniszter az Informatika a társadalomért című konferencián Balatonfüreden, egy nappal azután, hogy beadták a javaslatot a netadó visszavonásáról.

A tárcavezető arról beszélt: korunkban nélkülözhetetlenné váltak az infokommunikációs eszközök, amelyeket hazánkban és világszerte szinte mindenki naponta használ.

Hozzátette: Magyarországon a 12 százalékát adja az ágazat, a szektor 270 milliárd forinttal járul hozzá az éves költségvetéshez.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a felhasználók számának növekedésén túl fontos a minőségi tartalmak irányába történő orientálásuk. Az államtitkár megígérte hogy nem lesz internetadó Magyarországon, sem most, sem jövőre.

Kiemelte azt a törekvést, hogy az itt keletkezett bevételek után hazánkban fizessenek adót az érintettek és beszélt az internethasználat nemzetbiztonsági kockázatáról is.

L. Simon László szólt arról a célkitűzésről is, hogy a virtuális közösségekből mind több embert szeretnének a valós közösségekbe irányítani.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta, a Digitális Magyarország megteremtése olyan ügy, amelynek mindenki csak a nyertese lehet. A tervek szerint megvalósuló digitális gazdaságban rendelkezésre áll majd a fejlett, nagysebességű, szélessávú infrastruktúra, illetve a beruházásokat, fejlesztéseket ösztönző szabályozási és adózási környezet, valamint a digitálisan írástudó fogyasztók. Hozzátette, a közös vízió megvalósítása érdekében közös fellépésre van szükség. Úgy vélte, a program megvalósítása erősítheti az ország és a piaci szereplők versenyképességét, tekintettel arra hogy ma már nem csupán hazai és regionális, hanem az európai és globális szinten jelentkező kihívásokkal is szembe kell nézni.

Beck György, a Vodafone Zrt. elnöke arról beszélt: a világon átlagosan nézve már minden embernek van mobiltelefonja, ami 7 milliárd eszközt jelent. Hozzátette: a Gartner kutatócsoport elemzése alapján ez a szám 2020-ra 26 milliárdra nőhet azáltal, hogy egyre szélesebb körben teret nyernek azok az eszközök, amelyek gépként kommunikálnak egymással az interneten keresztül. Kifejtette, a cégek 22 százaléka már használ ilyen eszközöket világszerte.

tech info
Kapcsolódó cikkek