Közélet

Semjén Zsolt az egyiptomi miniszterelnök vendége volt

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az egyiptomi kormányfővel és magas rangú vallási vezetőkkel tárgyalt Kairóban szerdán.

A nemzetpolitikáért felelős miniszter találkozott Ahmed et-Tajjebbel, a szunnita világ szellemi központjának számító al-Azhar mecset és egyetem nagyimámjával. Megbeszélésük során mindketten hangsúlyozták a vallások közötti párbeszéd fontosságát.

Semjén Zsolt az MTI-nek elmondta, nagyra értékelte Tajjeb kijelentését, miszerint "egy igaz muzulmánnak ugyanúgy védenie kell egy templomot, mint egy mecsetet, ha a keresztény imaházat támadás fenyegeti".

Az egyiptomi keresztény kisebbség vallási vezetőjével, II. Tavádrosz kopt pápával folytatott tárgyalása alatt Semjén Zsolt aggodalmát fejezte ki a keleti keresztények helyzete miatt, hiszen, mint mondta, ők az úgynevezett arab tavasz legnagyobb vesztesei. A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország nemzetközi szinten kiállt az üldözött keresztények mellett.

A találkozás során Semjén Zsolt felidézte a pápa elődjének, III. Senudának 2011-es magyarországi útját, majd magyarországi látogatásra hívta meg II. Tavádroszt.

Ibráhim Mahlab kormányfővel Semjén Zsolt egyebek mellett a vasúti együttműködésről beszélt. A találkozó után a miniszter úgy fogalmazott: közel járnak a tárgyalások sikeres lezárásához, ami 25 Egyiptomnak szánt motorvonat, továbbá 700 vasúti személykocsi magyarországi legyártását jelenti. A "Magyarország számára rendkívül fontos megállapodás" létrejöttéhez Semjén Zsolt az egyiptomi kormányfő segítségét kérte.

A miniszterelnök-helyettes ezen kívül Mahlabbal közösen előkészítette Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő 2015 tavaszára tervezett magyarországi látogatását. Az egyiptomi elnököt a magyar kormány már idén júniusban, közvetlenül elnöki tisztségbe lépése után hivatalosan Magyarországra invitálta.

Semjén Egyiptom
Kapcsolódó cikkek