Közélet

Felszámolják a selypi halálzónát

Állami pénzből számolják fel Selypen azt az azbesztszennyezést, ami az egykori cementgyár helyén van, és súlyosan veszélyezteti a helyiek egészségét.

Legkésőbb nyárra fölszámolják az egykori selypi cementgyár környékét évek óta veszélyeztető azbesztszennyezést – tájékoztatta a Népszabadságot Beneda Attila, a humántárca helyettes államtitkára. A kormány ugyanis szerdán zöld utat adott a terület megtisztításáról szóló javaslatnak.

Két elképzelést is felvetettek a terület megtisztítására: az egyik (az olcsóbb, de nagyobb környezeti kockázatú) megoldás alapján a szennyezés helyszínén, a másik szerint viszont egy lerakón ártalmatlanítanák a veszélyes anyagot. A kormány a további megbetegedések kockázatának mérséklése érdekében a gyorsabb és költségesebb megoldás mellett döntött.

Megkezdődtek a tárgyalások a lehetséges kivitelezőkkel. Az elszállítás még a csapadékosabb, kevésbé kiporzásveszélyes téli-tavaszi időszak alatt megtörténhet.

A Heves megyei Zagyvaszántóval határos Lőrincihez tartozó Selyp faluban 1971-től egészen 2004-ig gyártottak azbeszttartalmú termékeket. A gyárat ekkor bezárták, tavaly nyáron pedig robbantásos technikával bontották le az épületet.

A robbantásra a helybéliek úgy emlékeztek: méteres porfelhő borította be a falut és a környéket. Az épület romja veszélyes hulladék, a tavalyi bontás óta a porát szabadon viszi a szél. Tavaly már a közegészségügyi hatóságok is szembesültek a gyár korábbi működésének következményeivel: a falu háziorvosa jelezte, hogy valami baj van, mert tömeges méreteket öltenek a mellhártyadaganatos megbetegedések. Amint arról elsőként a Népszabadság beszámolt, a régi gyár öt kilométeres sugarú körzetében 2006 és 2012 között legalább tucatnyian haltak meg mellhártyadaganatban, a halálozási arány hirtelen az országos átlag harmincháromszorosára emelkedett.

Ezt a daganattípust az esetek 85 százalékában az azbeszt okozza. Mostanra a gyár környékén elterülő falvakban már több mint százan betegek. Közülük nyolcan perlik az államot. Az egészségügyért felelős államtitkárság pénteken kiadott közleményében szükségesnek ítéli a veszélyes hulladék felhalmozódásával kapcsolatos felelősségi viszonyok haladéktalan feltárását, valamint a bajbajutottak emberséges megsegítését.

 

azbeszt környezetvédelem daganat egészség
Kapcsolódó cikkek