BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbánt választották az év második legkorruptabb politikusának

Orbán Viktort választotta második helyezettnek a 2014-es év legkorruptabb politikusainak listáján a korrupcióellenes OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project).

Az egyetlen politikus, aki az igencsak ironikus Év Embere díj szavazásán megelőzte még Orbánt is, Vlagyimir Putyin volt.

Mint a szervezet indoklásában írja, ez életműdíjként is felfogható az orosz elnök számára, nem csak a 2014-es teljesítményét díjazták. Indoklásuk szerint Putyin sikeresen ötvözi a hidegháborús mentalitást a modern szervezett bűnözés stratégiáival. Az orosz állami hátterű pénzmosás már az egész világot bejárja, az ebből származó pénzt pedig Oroszországban és más államokban a Putyin-párti politikusok támogatására fordítják. Ezen kívül elnyomják a helyi független médiát és politikusokat - legutóbb, 2014 utolsó napjaiban Putyin egyik politikai ellenfelét, Alekszej Navalnijt ítélték börtönre, épp korrupció vádjával.

A második helyezett Orbán Viktor mellett a montenegrói miniszterelnök, Milo Djukanovics került fel a dogobóra. A díj korábbi nyerteseinek listáján megtalálható a magyar kormány egyik legjobb új barátja is: 2012-ben Ilham Alijev azeri diktátort választották az év legkorruptabb politikusának. 2013-ban nem egy személy kapta a díjat: akkor a teljes román parlamentet választották meg a legkorruptabbnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.