Közélet

Putyin megérkezett Budapestre

Vlagyimir Putyin orosz elnök gépe pár perccel 15 óra után megérkezett a budapesti a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

A kétoldalú gázszerződés meghosszabbítása vagy újabb szerződéssel való kiváltása, illetve a paksi atomerőmű bővítése is szerepel Vlagyimir Putyin mai budapesti látogatásának témái között.

Az orosz elnök népes delegációval érkezett a magyar fővárosba. A küldöttség tagja Szergej Lavrov külügyminiszter, de a tervek szerint Magyarországra utazik Szergej Kirijenko, a paksi beruházást végző Roszatom állami atomenergiacég vezetője, illetve Alekszej Miller Gazprom-vezér és a gázkereskedelmi cég vezérkarának több tagja.

Putyin programja

Koszorúzással kezdődött a kedd délután rövid munkalátogatásra Budapestre érkezett orosz elnök programja, Vlagyimir Putyin a Hősök terén helyezett el virágokat a hősök emlékkövén.

Ezután az orosz államfő hadisírokat koszorúzott a budapesti Fiumei úti Nemzet Sírkertben található szovjet parcellákban. A második világháborúban, valamint az 1956-os forradalom idején meghalt szovjet katonáknak emléket állító parcellákat egy orosz alapítvány újította föl. Ellenzéki pártok előzőleg tiltakoztak a koszorúzás miatt, amiért az emlékmű ellenforradalomként emlékezik meg 1956-ról.

Putyin ezt követően kétórás négyszemközti megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ezután várhatóan Áder János köztársasági elnök fogadja majd az orosz elnököt a Sándor-palotában.

A munkalátogatásra öt dokumentumból álló egyezménycsomagot készítettek elő. A tervek szerint az aláírandó dokumentumok között szerepel magyar atomenergia-ipari szakemberek oroszországi képzéséről szóló egyezmény, valamint az a megállapodás is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban. Orosz-magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről is készítettek elő egyezményeket.

Vlagyimir Putyint tekintélyes tárgyalóküldöttség kíséri idei első európai látogatására: Szergej Lavrov külügyminiszter, Alekszandr Novak energiaügyi, Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési, Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter, az orosz-magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság elnöke, valamint Pavel Popov védelmi miniszter-helyettes. Vlagyimir Megyinszkij, a kulturális tárca vezetője és Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszter ugyancsak a küldöttség tagja.

A delegációval együtt tartanak a jelentős állami vállalatóriások vezetői is: Alekszej Miller, a Gazprom energetikai cég vezérigazgatója, Vlagyimir Jakunyin, az Orosz Államvasutak első embere és várhatóan Szergej Kirijenko, a Roszatom vezetője is.

Így tiltakozott a FEMEN Putyin ellen a Parlament közelében

A rendőrség előállította a Femen nőjogi szervezet aktivistáját, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása ellen tüntetett félmeztelenül az Országház közelében kedd délután.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI kérdésére közölte: a Készenléti Rendőrség munkatársai szabálysértés miatt előállítottak egy 26 éves francia állampolgárságú nőt Budapest V. kerületében, a Markó utca és a Balassi utca kereszteződésében.

A Femen-aktivista félmeztelenül, "Putin go home!" ("Putyin, menj haza!") feliratú ruhában jelent meg az orosz elnök érkezésére váró fotóriporterek és operatőrök között.

Budapest orosz elnök repülő látogatás Vlagyimir Putyin Putyin
Kapcsolódó cikkek