Közélet

Jövőre 1 milliárddal többet kaphat az Országgyűlés Hivatala

Az idei 20,8 milliárd forintos támogatással szemben, jövőre 1 milliárd forinttal több támogatást igényel az Országgyűlés Hivatala, amit a parlament költségvetési bizottsága 2 ellenzéki ellenszavazattal támogatott hétfői ülésén.

Bakos Emil, az Országgyűlés Hivatalának gazdasági és működtetési főigazgató-helyettese a többletet a Kossuth téri volt MTESZ-székház átépítési költségével indokolta.

Az Országgyűlés önálló fejezetet alkot a költségvetésben. Azért vált szükségessé, hogy a bizottság véleményezze az Országgyűlés fejezet tervezetét, mert a kormány előre hozta a jövő évi költségvetés elfogadását. 

A képviselőknek átadott tervezetben a személyi juttatások 11 milliárd, a járulékok 2,6 milliárd, a dologi kiadások bő 4 milliárd, míg a felújítások 1,8 milliárd forinttal szerepelnek, továbbra is. A beruházások viszont 1,4 milliárdról 2,4 milliárd forintra emelkednek az ideihez képest, a jövő évi költségvetési tervezetben.

Burány Sándor (MSZP) bizottsági elnök azt kérdezte a főigazgató-helyettestől, hogy a volt MTESZ-székház felújítása után mi lesz annak a funkciója?

Bakos Emil válaszában kifejtette, hogy valamennyi parlamenti bizottság ott kap helyet. A képviselői irodaházban önálló irodához jut minden képviselő, míg a felújított MTESZ székházba az Országgyűlés Hivatala költözik.

Hegedűs Lorántné (Jobbik) azt kifogásolta, hogy a Forradalom lángja emlékmű nem került vissza az átépített Kossuth térre. Kifejtette: a vagyontörvény melléklete a Kossuth téri műemlékek között sorolja fel, míg a tér átépítéséről szóló országgyűlési határozat már nem tartalmazza azt. Sérelmezte a képviselő, hogy az 56-os forradalomnak "csak egy közműalagútban elhelyezett" bemutató terem állít emléket.

Bakos Emil cáfolta azt, hogy a Forradalom lángját a téren kellene felállítani, ugyanakkor hozzátette, hogy eddig még nem találtak neki méltó helyet a fővárosban.

Szűcs Lajos (Fidesz) kifogásolta, hogy nem a napirendhez tartozó témát hozott fel vitára Hegedűs Lorántné.

A bizottság végül 12 igen és 2 nem szavazattal elfogadta a tervezetet.

Országgyűlés Hivatala költségvetés költségvetési bizottság
Kapcsolódó cikkek