Közélet

Újra vizsgálják a szekszárdi választási csalást

A Legfőbb Ügyészség felülvizsgálta az őszi önkormányzati választás rendje elleni bűntett miatt a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon folytatott nyomozás iratait és ez alapján Polt Péter további nyomozásra utasította a tolnai ügyészséget.

A legfőbb ügyész ezt Heringes Anita szocialista országgyűlési képviselő azon parlamenti írásbeli kérdésére válaszolva közölte, amelyben az ellenzéki képviselő a nyomozás megszüntetését kifogásolta.

Az MSZP képviselője kérdésében emlékeztetett, a Pécsi Ítélőtábla a tavaly októberi szekszárdi önkormányzati képviselőválasztás két választókerületében négy szavazókör eredményét semmisítette meg, mert bizonyítottnak találta, hogy ott a választópolgárokat szervezetten szállították és pénzt fizettek szavazataikért.

A történtek bűncselekmény gyanúját is felvetették, ezért Kurtyán Ferenc, az MSZP szekszárdi elnöke feljelentést tett a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon, ahol 2014. október 31-én nyomozást rendeltek el - fejtette ki az ellenzéki képviselő, hozzátéve, az ügy elfogultság miatt a baranya megyei rendőrséghez került, ahol január 13-án bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást.

Heringes Anita közölte, a nyomozás megszüntetése miatt panaszt tettek a tolnai ügyészségen, amit szerinte meglehetősen ellentmondásos indokolással utasítottak el, ugyanis például az elcsalt választáson vesztes pártokat nem tekintették sértettnek és panaszra jogosultnak.

A szocialista képviselő kérdésében megdöbbentőnek nevezte, hogy az ügyészség a panasz elbírálásakor figyelmen kívül hagyott egy jogerős bírósági döntést, ezért a nyomozás folytatását kérte a legfőbb ügyésztől.

A megismételt szekszárdi önkormányzati választáson az elsőként megszavazott polgármester személye nem változott, így Ács Rezső, a Fidesz-KDNP jelöltje vezetheti a várost. Szintén változatlan maradt az eredmény a szekszárdi 7-es választókerületben, ahol Máté István (Fidesz-KDNP) másodjára is több szavazatot szerzett Ilosfai Gábornál.

A város 8-as választókerületben ugyanakkor novemberben megfordult az októberi sorrend: Zaják Rita Andrea (MSZP-PM-Együtt-DK) megelőzte Máté Pétert (Fidesz-KDNP).

vizsgálat Szekszárd választási csalás
Kapcsolódó cikkek