Közélet

A francia ügyészség nem tud a lezuhant repülőn készített felvételről

A francia ügyészség nem tud olyan felvételről, amelyet egy utas rögzített volna a lezuhant gépen az utolsó pillanatokban.

Ahogy arról a VG is beszámolt, a Bild című lap online kiadásában azt írta, hogy a helyszínen előkerült egy adathordozó, amelyen találtak egy videófelvételt a gép lezuhanása előtti utolsó pillanatokról.

A néhány másodperces, homályos - a Bild szerint hiteles - felvétel az utaskabin hátsó részében készült. Személyeket nem lehet azonosítani rajta, és azt sem tudni, hogy ülő vagy álló helyzetben készült-e, de legkevesebb háromszor hallani fémes hangzású ütés zaját, ami alátámaszthatja a katasztrófa körülményeit vizsgáló hatóságok eddigi megállapítását, miszerint a kapitány megpróbálta betörni a pilótafülke ajtaját baltával, hogy megakadályozza a katasztrófát.

A francia ügyészség szóvivője szerint az valóban igaz, hogy a katasztrófa helyszínén találtak épségben maradt mobiltelefont, de azokat és a benne található memóriakártyákat még nem vizsgálták át, így azt sem tudják még, tényleg létezik-e a videófelvétel, amiről a sajtó írt.

Ezt megerősítette később a vizsgálatokat vezető marseille-i ügyész az AP hírügynökségnek és egy magas rangú rendőrtiszt is.

Azok, akik nyilvánosságra hozták a videót továbbra is állítják, a felvétel létezik, de azt nem árulták el, hogyan került hozzájuk.

Germanwings fekete doboz légikatasztrófa Lufthansa Alpok utasszállító
Kapcsolódó cikkek