Közélet

Feljelenti Matolcsy Györgyöt a DK

A Demokratikus Koalíció "valótlan vagyonnyilatkozataik miatt" feljelenti Matolcsy György jegybankelnököt és Gerhardt Ferenc alelnököt, okirat-hamisítás alapos gyanújával - közölte az ellenzéki párt pénteken az MTI-vel.

A DK politikusa, Varju László azt írta, a két jegybanki vezető "havi szinten milliós összegeket" hagyott ki vagyonnyilatkozatából. A Matolcsy György által "250 milliárd forintból kitömött alapítványok szerepet játszhattak az MNB vezetőinek személyes jövedelmének részbeni eltitkolásában" - értékeli közleményében az ellenzéki országgyűlési képviselő.

A héten a Magyar Narancs írt arról, hogy Matolcsy György nem szerepelteti vagyonnyilatkozatában a nemzeti bank két alapítványából származó, havi 1,2 millió forintot kitevő jövedelmét, arra hivatkozva, hogy azt jótékony célra ajánlotta föl.

Mennyit keresnek Matolcsyék?

Támadások kereszttüzébe került a Magyar Nemzeti Bank a vezetői jövedelme miatt. Az Együtt és a Liberálisok is a saját alapítványokban kapott tiszteletdíjat olvassák az MNB fejére, és Matolcsy György jegybankelnök ellen vagyonnyilatkozati eljárást kezdményeznek. Az MNB visszautasította „a pártpolitikai megnyilvánulásokat, miszerint a jegybanki vezetők alapítványi tisztségük révén vagyongyarapodásra tettek volna szert”. Az MNB szerint az alapítványok jegybanki tisztségviselői tiszteletdíjukat továbbra sem veszik fel, hanem leadózás után közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeteknek utalják át.

Az viszont kétségtelen, hogy egyre több pénzt költ el az MNB a dolgozók fizetésére amellett, hogy csökken a létszám. Március végén 1238-an dolgoztak az MNB-ben, míg tavaly december végén 1272-en. A dolgozók rendszeres juttatására azonban már 1 milliárd 72 millió forintot költött a jegybank márciusban, ami 40 millió forintos növekedés a decemberi szinthez képest. A vezetők és vezető tisztviselők juttatásaira ebből 127 milliót költöttek az év harmadik hónapjában, vagyis hatmillióval többet, mint egy negyedévvel korábban. Matolcsy György MNB-elnök fix keresete 2 millió 377 ezer forintra növekedett, vagy 70 ezer forinttal többet kap, mint a tavalyi év végén. Ez azonban csak szerény, 3 százalékos béremelkedésnek felel meg.

Ha még mindig lenne 2 milliós fizetési plafon, akkor a kamatdöntő testületből csak Matolcsy bére nem férne ez alá. A monetáris tanács tagjai közül mindenkinek 3 százalékkal emelték a fix keresetét: Balog Ádám alelnök 56 ezer forinttal keres többet, ami havi 1,9 milliót jelent, a másik két alelnök (Gerhardt Ferenc és Windisch László) pedig 49 500 forinttal, ami 1,664 milliót jelent. A tanács többi tagjának 42 ezerrel, 1,426 millióra nőtt a fix bére. A cafeteria-szabályozás változása azonban az MNB-t is elérte: a tanács tagjainak éves kerete 675 ezerről 495 ezerre csökkent. Az ügyvezető igazgatók kimaradtak a béremelésből: maradt a 4,95 millió forintos havi alapbérük.

MNB: a jegybanki vezetők vagyonnyilatkozatai valós jövedelmet tükröznek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetőinek vagyonnyilatkozatai minden esetben összhangban vannak valós vagyoni és jövedelmi viszonyaikkal, és valótlanok a közhasznú célokra fordított tiszteletdíjakkal kapcsolatban megjelent sajtóinformációk - közölte az MNB az MTI-vel.

A közlemény emlékeztet, hogy az MNB alapítványainak jegybanki tisztségviselői tiszteletdíjukat nem veszik fel, hanem közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeteknek utalják át jótékony célokra. Az MNB vezetőinek vagyonnyilatkozata mindazokat a jövedelmeket és egyéb juttatásokat tartalmazza, amelyekből elkölthető jövedelem származott. Az alapítványi tiszteletdíjakból nem származott elkölthető jövedelem, ezáltal vagyongyarapodás sem - szögezi le a közlemény.

A tiszteletdíjakból ugyanakkor minden esetben maradéktalanul levonják és befizetik a közterheket az adóhatóság felé. A jegybanki vezetők a jogszabályokkal összhangban az adóbevallásaikban feltüntetik azokat a tiszteletdíjakat is, amelyeket közhasznú célokra fordítanak.

Az MNB a közleményben egyúttal visszautasítja azokat a pártpolitikai megnyilvánulásokat, miszerint a jegybanki vezetők alapítványi tisztségük révén vagyongyarapodásra tettek volna szert.

liberálisok Matolcsy György dk MNB Gerhardt Ferenc
Ezek is érdekelhetik