Közélet

Megszámolták a külföldi szavazatokat: a Jobbik nyert Tapolcán

Az utolsó szavazatok sem változtattak a tapolcai-ajkai végeredményen: Rig Lajos nyert az időközi választáson.

Rig Lajos (Jobbik) nyerte a mandátumot a vasárnap tartott tapolcai időközi országgyűlési választáson - közölte az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője, miután megszámolták a szavazatokat abban a szavazókörben, amelyben bevárták a külföldön leadott voksokat.

A mandátumot 10 608 szavazattal Rig Lajos (Jobbik) kapta, ez 35,49 százalékot jelent. A fideszes Fenyvesi Zoltán 10 243 voksot szerzett, ami 34,27 százalékos eredmény. Az MSZP-DK közös jelöltje, Pad Ferenc 7830 szavazatot kapott, vagyis 26,2 százalékot. Rajtuk kívül az LMP jelöltje, Sallee Barbara került egy százalék fölé, a rá adott 605 voks 2,02 százalékot ért.

A választáson 22 jelölt indult, ám ismét kiderült, hogy a négy parlamenti párton kívül senki más nem indul reális eséllyel a minimálisan értékelhető eredményre sem. Mindössze egy jelölt volt a Jobbik, a Fidesz, az MSZP és az LMP indulóján kívül, aki legalább háromszámjegyű szavazatot össze tudott gyűjteni  - a független Czigler Lászlóra adott 116 voks 0,39 százalékot ért. a MIÉP jelöltje 40 vokssal 0,15, a Magyar Munkáspárté 63 szavazattal 0,21, az Összefogás Párt színeiben induló Szepessy Zsolt pedig 40 vokssal 0,13 százalékot ért el. Három olyan jelölt is volt a 22-ből, akik tíz szavazatot sem kaptak - ami ismét felveti a kérdést, hogy hogyan lehetett képes tucatnyinál is több jelölt összegyűjteni az induláshoz szükséges 500 ajánlást, úgy, hogy végül az ajánlóik tizede sem szavaz rájuk.

választás Tapolca
Kapcsolódó cikkek