Közélet

Figyelmeztetés: egyre terjed a Közel-Keleten a MERS-vírus

Bár Dél-Koreában tört ki járvány, a MERS-vírus a Közel-Keleten fertőz, ezért ottani utazáskor kell számítani megbetegedésre - mondta az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főorvosa az M1 hírcsatorna ma reggeli műsorában.

Jankovics István elmondta: a cseppfertőzéssel terjedő vírus a Közel-Keleten fertőz, a 2012-ben, Szaúd-Arábiában azonosított első vírus óta ezer esetet mutattak ki. Magyarországon eddig nem azonosítottak MERS-vírusos esetet, de az OEK felkészült a kimutatására - közölte.
   
Közlése szerint akkor lehet erre a vírusra gyanakodni, ha akár csak néhány napos közel-keleti utazás után nem sokkal súlyos influenzaszerű tünetek - hirtelen kezdődő, 38 fok fölötti láz, köhögés, tüdőgyulladás - lépnek fel, ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni.
   
A főorvos a főként az idős és a legyengült immunrendszerű embereket veszélyeztető vírusról azt mondta: a megelőzés egyetlen módja az óvatosság. Még nem száz százalékig bizonyos, de valószínű, hogy a tevék hordozzák a vírust, ezért Jankovics István azt javasolta az érintett területre utazóknak, hogy kerüljék a tevegelést. Tájékoztatása szerint az egész Közel-Kelet érintett, a legtöbb megbetegedés Szaúd-Arábiában volt.
   
Hozzátette: a súlyos esetek csak nagyon magas szintű kórházi ellátással kezelhetők, ha a beteg a fertőződés után hamar bekerül egy intenzív osztályra, akkor a betegség "megfogható".
   
Május 20-án jelent meg Dél-Koreában a MERS, amelyet vélhetően egy Szaúd-Arábiában járt férfi hurcolt be az országba. Azóta mintegy 2300 embert helyeztek karantén alá az országban a vírus terjedése miatt. Hétfőn 87-re emelkedett a MERS-ben megbetegedettek száma, a járványnak eddig hat halottja van.
   
A MERS-koronavírus az angol Middle East Respiratory Syndrome, azaz közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes kezdőbetűiből kapta rövidítését. A betegek halálozási aránya magas, csaknem 40 százalékos, a kór ellen egyelőre nincs semmilyen gyógymód: sem gyógyszer, sem más terápia, sem pedig védőoltás. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a MERS 2012-es feltűnése óta 1139 esetet regisztráltak, azok közül 431 volt halálos.

 

terjedés Közel-Kelet teve MERS-vírus
Kapcsolódó cikkek