Közélet

Medián: erősödik a jobboldal

A május második felében készült Medián-felmérés szerint a tavaszi hónapok a jobboldal újabb erősödését hozták.

A Fidesz támogatottsága a szavazókorú népességben két hónap alatt 4 százalékpontot emelkedett, bár ez nem ellensúlyozza a kormánypárt népszerűségvesztését: a mostani 28 százalékos szavazótábor 10 százalékponttal elmarad a tavaly októberben mérttől.

A Jobbik esetében a mostani emelkedés önmagában nem látványos, ám a májusi, 16 százalékos támogatottsága a legmagasabb, amit valaha mért a Medián. Ráadásul a radikális párt elutasítottsága (43 százalék biztosan nem szavazna a pártra) több mint öt éve nem volt olyan alacsony, mint most - írja a Hvg.hu.

A többi ellenzéki párt népszerűsége inkább stabilnak mondható, leszámítva a szocialistákét, akik két hónap alatt három százalékpontnyi támogatót vesztettek, így most 8 százalékon állnak.

Jelentősen nőtt a lakosság szavazási kedve: márciusban a válaszadók 44, májusban 52 százaléka állította, hogy a közeljövőben „biztosan” elmenne szavazni. A „biztos” szavazók közül azonban 17 százalék, a teljes népességből pedig 35 százalék nem tud választani a pártkínálatból. Az emberek majdnem kétharmada (65 százalék, sőt még a Fidesz-szavazók 15 százaléka is) rossznak ítéli a kormány munkáját. Bár a márciusi 25 százalékról 31 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint az országban jó irányba mennek a dolgok, továbbra is több mint kétszer ennyien vannak azok (63 százalék), akik inkább borúsan szemlélik Magyarország helyzetét - írja a Hvg.hu.

Medián MSZP politika Jobbik Fidesz támogatottság
Kapcsolódó cikkek