Közélet

Újdonság a parlamentben: Fidesz-MSZP-jobbikos törvény jöhet

Az MFB-törvényről és a családi csődvédelemről is vitáznak ma a parlamentben.

Újabb hosszú üléssel folytatják ma a parlamenti munkát, a napirendi tervezet szerint reggel nyolctól éjfél körülig ülhetnek bent a legkitartóbb képviselők - az már most látszik, hogy ennyire hosszú valójában nem lesz az ülés.

A mai első ügy, amiről tárgyaltak, az MFB-törvény átírása. A kormánypárti felszólalók szerint profiltisztítás történik, az ellenzék szerint "lassan savanyúcukrot is az MFB fog árulni". Annyi biztosnak látszik a javaslat alapján, hogy az országgyűlés helyett a Miniszterelnökség kontrollálhatja majd az állami vagyonnal törénő gazdálkodást. A törvényjavaslat érdekessége, nem csak az, hogy két verzióban nyújtották be, hanem az is, hogy az egyik változatot két ellenzéki képviselő is aláírta (a másikat a kormány adta be). A B-verzió benyújtói közt van öt fideszes képviselő mellett az MSZP-s Szakács László és a jobbikos Hegedűs Lorántné is - a szocialista képviselő ezt azzal indokolta: szerinte is szükség van arra, hogy a brókerbotrány után lássák, mire mentek el az MFB pénzei a Quaestornál. Ő azt kérte, hogy ne csak a győri stadionra adott hitelt, hanem minden közpénzt vizsgálják.

Ezután az állami vagyonról szóló törvényről tárgyaltak - gyorsan vége is lett, alig félórán át tartott, majd elkezdődött a vita a családi csődvédelemről. A KDNP javaslata alapján tízezrek kaphatnak segítséget adósságuk rendezéséhez, amennyiben a tartozás legalább 2 millió, de legfeljebb 60 millió forint.

Az előterjesztők nevében Vejkey Imre (KDNP) arról beszélt, hogy az adósok kedvezőbb helyzetbe kerülnek, mintha végrehajtási eljárás alatt állnának. A javaslat nem célozza az extrém túladósodottak megmentését - tette hozzá.

A családi csődvédelem törvénye után a diákmunka minimálbéréhez kapcsolódó iskolaszövetkezeti minimális szolgáltatási díjról kezdtek el tárgyalni, majd a magyar-luxemburgi adóelkerülés elleni törvény kerül a képviselők elé. Tárgyalnak ma még a számviteli törvényről, mezőgazdasági szakmaközi szervezetekről, szőlő- és bortermelési szabályokról, a mezőgazdasági EU-támogatásokhoz kapcsolódó törvényekről, valamint az Országgyűlésről szóló törvény átírásáról.

magáncsőd családi csődvédelem Győr brókerbotrány Quaestor Parlament MFB
Kapcsolódó cikkek