Közélet

Vigyázzunk a tevékkel!

Egyre több áldozatot szed világszerte a Dél-Koreában legutóbb felbukkant, koronavírus által okozott súlyos fertőző betegség, a MERS. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is aggódik, joggal: védőoltás, gyógyszer még nincs, csak az elővigyázatosság és a remény. A vírust a tevék hordozhatják.

Legyünk óvatosak az egyiptomi, tunéziai tevegelésekkel, ha ezekbe az országokba megyünk nyaralni, tudósok kimutatták ugyanis, hogy a tevék hordozói lehetnek a MERS-vírusnak.

A Közel-keleti Légzőszervi Tünetegyüttes (Middle East Respiratory Syndrome – MERS) vírusa Dél-Koreában ütötte fel a fejét, a megbetegedettek száma már 120-ra emelkedett, de fertőzöttek vannak Afrikában, a Közel-Keleten és Európában is. A dél-koreai államfő is aggódik, hiszen egy ilyen esetben könnyen kitörhet a pánik. Csak e hét szerdáig már 45 ezer kínai turista mondta le az útját június első felére. A vírust egy szaúd-arábiai férfi vitte be az országba, Magyarországon szerencsére nem tudunk fertőzöttről. A halálozási arány igen magas, 36 százalékos.

A MERS-vírusról ugyan megállapították, képes emberről emberre terjedni, ám eddig még nem jelentettek olyan esetet, amikor valaki így fertőződött volna meg. Az Arab-félszigeten kívül történt összes esetben kiderült, a fertőzöttek nem sokkal a tünetek megjelenése előtt a térségben jártak, de a saját országukban senki sem kapta el tőlük a vírust. Két holland beteg például egy dromedárfarmot látogatott meg, ott kaphatták el a fertőzést. (A The Scientist folyóirat szerint denevérek is hordozói lehetnek a vírusnak.)

Noha a MERS-vírussal szemben jelenleg még nem rendelkezünk hatékony antivirális terápiával, egy kínai és egy hongkongi kutatócsoport nemrég bejelentette, úgynevezett neutralizáló (semlegesítő) ellenanyagokra bukkantak, amelyek megakadályozzák, hogy a vírusok egy része receptorokhoz kapcsolódjon, és így emberi sejteket fertőzzön meg.

Az ellenanyagok olyan fehérjék, amelyeket az immunrendszer állít elő, hogy az idegen vírusokat és baktériumokat felismerjék – ismertette a Science Translational Medicine tudományos folyóirat. Az amerikai tudományos akadémia lapjában (Proceedings of the National Academy of Sciences) megjelent tanulmány szerint az általuk talált hét semlegesítő ellenanyag lehetővé teheti, hogy hosszú távon védőoltást vagy kezelést fejlesszenek ki a vírus ellen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólított minden érintett államot, fordítsanak több figyelmet a megelőzésre és a fertőzés ellenőrzésére. A szakemberek azt tanácsolják, ha közel-keleti országba utazunk, tartsuk be az alapvető higiénés rendszabályokat: gyakran mossunk kezet szappannal és vízzel, ne fogyasszunk tisztázatlan eredetű ételt, illetve mindig alaposan mossuk meg a zöldséget és a gyümölcsöt. Legyünk körültekintőek, amikor állatok közelében tartózkodunk.

Ha valaki a Közel-Keletről hazatérve a fenti tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz, és közölje azt is, hogy ebben a régióban járt. Ha MERS-vírusfertőzés gyanúja áll fenn, a beteget a lehetőségek függvényében el kell különíteni a terjedés megakadályozása érdekében.

Tudta-e?

A légúti vírusfertőzések 10–30 százalékát okozzák koronavírusok, a közönséges náthát is. A MERS-vírusfertőzés náthaszerű tünetekkel kezdődik, kórházi kezelést igénylő, súlyos tüdőgyulladást okozhat azonban. A legjellemzőbb tünetek, mint a köhögés, láz, légzési nehézség a SARS-vírus okozta atípusos tüdőgyulladáséhoz hasonlítanak. (A SARS koronavírus okozta fertőzésekben 800 ember hunyt el 2002 novembere és 2003 júliusa között.) A MERS azonban veszélyesebbnek tűnik a SARS-nál, veseelégtelenséget, illetve sokkot is okozhat ugyanis. Egyes betegek gyomor- és bélrendszeri tünetekről, például hasmenésről is beszámoltak. A fertőzés súlyosabb lefolyású, ha a beteg legyengült immunrendszerű, egyidejű krónikus tüdő- vagy cukorbetegség és rosszindulatú tumor kapcsán, illetve ha idősebb ember.


vírus WHO egészségügy MERS utazás teve
Kapcsolódó cikkek