Közélet

Gyorsan összehívták a parlamentet, hogy épülhessen a kerítés

A az online kaszinókról és a földgázellátásról is vitáztak ma a parlamentben.

Még pénteken is összeülnek a képviselők: a parlamentben megszavazták, hogy kivételes eljárásban tárgyalják a szerb határra tervezett határzárhoz kellő törvényjavaslatot. A kormánytöbbség azt is megszavazta, hogy jövő hétfőn már a végső szavazást is megtartsák. Ezzel egyébként a legrosszabbul azok a képviselők jártak, akik csak gombot nyomni mentek be - ma ez volt az egyetlen olyan kérdés, amiről voksolni kellett.

A javaslat szerint a 2300 magántulajdonban lévő földet, amelyeken a kerítés épülne, az állam kisajátítja és kártérítést fizet a tulajdonosaiknak. Összesen mintegy 3500 telek van az épülő kerítés nyomvonalán, ebből most 1200 az államé.

A menekültek kérdése már napirend előtt is előkerült, akkor az LMP-s Schmuck Erzsébet beszélt arról, hogy a tüneti kezelés nem oldja meg a problémát. Az MSZP napirend előtti felszólalója, Lukács Zoltán arról beszélt, hogy a vasárnapi zárva tartásról népszavazásnak kell döntenie, a jobbikos Gyüre Csaba pedig a létminimum-statisztikák eltörlése miatt szidta a kormányt. Erre válaszul mondta L. Simon László államtitkár azt, hogy a statisztikák átalakításán nem háborodott fel senki - látványos képet vizionált arról, ahogy tömegek tüntetnek a KSH épülete előtt, szerinte ez jelentett volna felháborodást.

A KDNP-ből Harrach Péter a termékbemutatók visszaéléseinek korlátozásáról beszélt - ezek közül a legfontosabb az, hogy a jövőben a termékbemutatókon nem lehet aláírni hitelszerződést. Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz) pedig a "modern kori népvándorlásról" szóló beszédével tért vissza a menekültügyhöz - arról beszélt hosszabban, hogy a "megélhetési bevándorlók nem ronthatják a magyar-szerb barátságot".

Több más törvényjavaslat vitáját is megtartják ma. Kevesebb, mint két óra alatt végigment a tárgyalás az egyesülési jog és a civil szervezetek törvényéről, a szerencsejáték szabályairól - ez a javaslat vezetné be, hogy az online kaszinókat is csak a megbízható szervezőnek ítéltek működtethessék -, az ombudsman és az ÁSZ 2014-es beszámolójáról, majd elkezdődött a tárgyalás a földgázellátás törvényéről is.

vasárnap zárvatartás migráció létminimum szerencsejáték kaszinó termékbemutató földgáz Parlament civil szervezet
Kapcsolódó cikkek