Közélet

Kizárták az egyetemről a gólyatábori botrány miatt, felvették a gyerekvédelemhez

Felvették kormánytisztviselőnek azt a volt HÖK-vezetőt, akit kizártak az egyetemről a gólyatábori erőszak eltussolása miatt. A sajtó megkeresése után Balog Zoltán személyesen rúgatta ki.

Havi 285 ezres fizetésért felvették kormánytisztviselőnek az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egyik háttérintézményébe azt a volt HÖK-vezetőt, akit az ELTE ÁJK fegyelmi bizottsága a legsúlyosabb büntetéssel, kizárással sújtott, mert a vizsgálat szerint elhallgatta az általa szervezett táborban elkövetett szexuális erőszakot és nem nyújtott megfelelő segítséget az áldozatnak - írta az Index. Bubla Áront, aki a Fidesz-KDNP őszi kampányában is részt vett, a portál szerint pár hónappal később a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság alkalmazta. Ez a szervezet a fenntartója a gyermekotthonoknak, javítóintézeteknek, de a vakok intézetének is. Az Index megkeresésére az EMMI meglepődött, vizsgálatot indított, majd Balog Zoltán személyesen rúgatta ki.

Az Átlátszó Oktatás bloggerének közérdekű adatigényléséből derült ki, hogy az EMMI fennhatósága alá tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság idén februártól személyi asszisztensi munkakörben, határozatlan idejű szerződéssel felvette kormánytisztviselőnek Bubla Áront. Az ELTE ÁJK volt elnöke havi bruttó 285 ezer forintot keresett a minisztérium háttérintézményében. A blog kereste Bublát, de ő nem nyilatkozott.

Bublát tavaly novemberben zárták ki az ELTE-ről a kar gólyatábori botránya miatt, ő azonban a döntés ellen halasztó hatályú fellebbezést nyújtott be, így tovább folytathatta tanulmányait. A kizárást azzal indokoltát, hogy „a szóban forgó hallgatók titokban tartották, megakadályozták, hogy az igazságszolgáltatási szervek időben értesüljenek az ügyről, (...)magatartásukkal megakadályozták olyan intézkedések meghozatalának lehetőségét, amely a jövőben hasonló események előfordulását megelőzhette volna". Bubla továbbra is azt állítja, hogy ő semmit nem tussolt el.

Az Index megkérdezte az Emmit, hogy tudtak-e Bubla alkalmazásáról, és ha igen, a történtek miért nem jelentenek kizáró okot egy kormánytisztviselő alkalmazásánál, ráadásul éppen a gyermekvédelem területén.

Válaszában a minisztérium azt írta, kivizsgálást kezdeményeznek, és nem volt tudomásuk az ügyről. Nem sokkal később pedig közölték, maga a miniszter utasított Bubla kirúgására.

Bubla Áron a gólyatábori erőszakról szóló cikk miatt beperelte az Indexet, sajtóhelyreigazítási és személyiségi jogi pert is indított. Egyelőre az előbbire került csak sor, a pert az Index első fokon megnyerte.

erőszak gyerekvédelem ELTE gólyatábor bubla áron
Kapcsolódó cikkek