Közélet

Kiterjesztenék a TEK hatáskörét

Erősíti hazánk védelmét a kormány, ami feltehetőleg összefügg a mélyülő migrációs válsággal – derül ki a Magyar Nemzet által megismert kormányrendelet-tervezetből.

Tovább erősíti Magyarország terrorizmus elleni védelmét a kormány – legalábbis ez derül ki abból az előterjesztésből, amely módosítaná a Terrorelhárítási Központ (TEK) működésével összefüggő egyes kormányrendeleteket. A jogszabálytervezet szerint a légi közlekedés biztonságának szavatolásába is bevonnák a Terrorelhárítási Központot - írja a Magyar Nemzet.

A terrorizmust elhárító szerv kijelöléséről szóló rendelettervezet szerint a TEK – a nyomozó hatóságok, a rendvédelmi szervek, továbbá az ügyészség felkérésére – felléphet a légi közlekedés biztonságát sértő vagy veszélyeztető jogellenes cselekmények esetén, és elfoghatja, illetve előállíthatja az elkövetőket.

Azt is egyértelművé tennék, hogy a TEK irányítja a többi között „a légi közlekedés ellen folyamatban lévő jogellenes cselekmények felszámolását Magyarország földfelszínén és a jármű fedélzetén”. A belügyminiszter által jegyzett előterjesztés indoklása szerint „kiemelt közérdek”, hogy a légi közlekedés védelme érdekében a Terrorelhárítási Központ felkérésre intézkedhessen. A javaslat biztosítja például a repülőgép fedélzetén elkövetett csoportos garázdaság esetén is a hatékony fellépést.

Azt egyelőre nem tudni, mi indokolja a módosítást, a hatóságok kaptak-e olyan információt, amely okot adhat erre. A Magyar Nemzet kereste a Belügyminisztériumot, de a lapzártáig nem kaptak választ.

TEK Terrorelhárítási Központ terrorveszély
Kapcsolódó cikkek