A Magyar Vöröskereszt szerdán az MTI-nek küldött közleményében azt írta, első körben 1800 menekült családnak osztanak segélycsomagokat a röszkei idegenrendészeti előállító helyen szerdától. Az egységcsomagokban kéztörlő, zsebkendő, vécépapír, szappan, tusfürdő, sebtapasz, valamint egy tájékoztató anyag van, amely információkat tartalmaz a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kirendeltségeire való eljutásról.
   
A szervezet fertőtlenítőszert, pelenkát, intimbetétet és játékokat is raktároz röszkei bázisán. Az adomány értéke 2,8 millió forint, amelyet az Amerikai Ház Alapítvány ajánlott fel és a Vöröskereszt saját forrásából egészített ki. Az adományokat szerdán indították útnak a Magyar Vöröskereszt székházából.
   
A Magyar Vöröskereszt a Nemzetközi Vöröskereszt katasztrófasegélyezési veszélyhelyzeti alapjából mintegy 322 ezer svájci frankot igényelt és kapott migrációs tevékenységének támogatására - írták.
   
Közölték továbbá, folytatják a pszichoszociális segítségnyújtást és esetenként elsősegélynyújtó ügyeletet is ellátnak majd.
   
A Magyar Vöröskereszt vallja, hogy nem létezik "illegális emberi lény", csak "rászorultságát nézve sebezhető ember", akit a jogi és adminisztratív státusuktól függetlenül emberhez méltó, humánus bánásmódban kell részesíteni - áll a közleményben.