Közélet

Lázár: elviszik a menekülteket Hegyeshalomig, a többi az osztrákokon múlik

A kormány a menekültválság miatt rendkívüli operatív törzset hívott össze. Elviszik a menekülteket Hegyeshalomig, a többi már az osztrákokon múlik.

A kormány a menekültválság miatt rendkívüli operatív törzset hívott össze. Este nyolc órakor már össze is ült a testület. Lázár János rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett. A miniszter bejelentette: az éjszaka folyamán folyamatosan ülésezik az operatív törzs.

A helyzet nem csak Németországon múlik, az EU alkalmatlan ebben a formában arra, hogy Magyarország számára segítséget nyújtson - mondta a miniszter. Sem az EU-ra, sem Németországra, sem Ausztriára nem tudunk várni, ezért az operatív törzs döntéseket hozott. A kormány az M1-es autópályához és a Keleti pályaudvarhoz buszokat vezényel, és felajánlja a bevándorlóknak, hogy még az éjjel a hegyeshalmi határátkelőkhöz szállítják őket. Ez nem jelent automatikusan kiléptetést, várják az osztrák jelzést arról, hogy mi a jogi véleményük a helyzetről.

A labda innentől az osztrákok oldalán pattog - Lázár mindvégig igyekezett rájuk tolni át a felelősséget, miután ők nem reagáltak. A miniszter elmondta: tájékoztatták az osztrák kormányt arról, hogy 1200 bevándorló tart Ausztria határai felé. Este hét óra körül jegyzékkel fordultak az osztrák kormányhoz, hogy megismerjék az álláspontjukat, eddig nem kaptak választ, az osztrák kancellár pedig azt üzente, hogy holnap délelőtt kilenckor tudja fogadni Orbán Viktor telefonját - közölte Lázár.

Ma este az ország gyakorlatilag minden rendőre szolgálatot teljesít.

Erőszak árán nincs regisztráció - fogalmazott a miniszter. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: ugyan a menekülteknek nem volna szabad elhagyni Magyarország területét, a magyar hatóságok nem fognak erőszakot alkalmazni.

A parlamentben ma délután szavazták meg azt a törvényjavaslatot, amely alapján a kormány tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdethet ki.

Válsághelyzet menekült
Kapcsolódó cikkek