Közélet

Megkezdik a menekültek áthelyezését Ausztriából Szlovákiába

Csütörtök délután megkezdik a menekültek áthelyezését Ausztriából a szlovák-magyar határon fekvő Bős (Gabcikovo) településre - erősítette meg az osztrák belügyminisztérium szóvivője csütörtökön a szlovák belügyi tárca bejelentését.

Összesen 18, eddig Salzburgban tartózkodó szíriai állampolgárt szállítanak Szlovákiába. A menekültek eddig a Schwarzenberg-kaszárnyában laktak. A belügyminisztérium szerint a nap folyamán további csoportokat utaztathatnak át, erről jelenleg egyeztetés folyik az alsó-ausztriai Traiskirchenben lévő menekülttáborban.

A két ország július végén állapodott meg arról, hogy Bősön (Gabcikovo) egy korábbi, újra megnyitandó befogadóhelyen helyeznek el ötszáz, eddig Ausztriában tartózkodó bevándorlót. A migránsokat összesen hat hónapra venné át Ausztriától a szlovák állam, a megállapodás szerint még júliusban ötven, augusztusban kétszáz és szeptemberben további kétszázötven migránst utaztattak volna Szlovákiába.

A karintiai Krumpendorf egyik Zöld párti képviselője szerdán bejelentette, hogy 42 szíriai migráns utazhat át a településen felállított sátortáborból Szlovákiába a hét második felében, azonban ezt a belügyminisztérium csütörtökön cáfolta.

A karintiai képviselő, Matthias Köchl később elmondta: amikor a menekültek megtudták, hogy Szlovákiába mennének, kétségbeestek. Krumpendorfban német nyelvtanfolyamra járnak, bevonják őket a település életébe, kérdés, hogy ez Szlovákiában is így zajlana-e - mondta Köchl. Kitért arra, hogy a nyelvtanfolyam azért is fontos, mert ezen emberek menekültkérelmét Ausztriában bírálják majd el akkor is, ha egy időre Szlovákiában helyezik el őket. A képviselő elmondta ugyanakkor, hogy a sátortábor várhatóan szeptember végéig állhat a karintiai településen.

Augusztus elején népszavazást tartottak a csallóközi Bősön, és ezen a helyi lakosok egyértelműen, 96 százalékban elutasították a menekülttábor újranyitását.

Az osztrák segélyszervezetek és médiumok kritikusan fogadták a megállapodást. Az Amnesty International ausztriai szervezetének főtitkára, Heinz Patzelt szánalmasnak és groteszknek nevezte azt, és úgy fogalmazott, hogy a menekülteket nem lehet "csomagmegőrzőbe" adni.

A burgenlandi Miklóshalma (Nickelsdorf) polgármestere csütörtökön arról beszélt, hogy a városon átvonuló több tízezres menekültáradat mára már történelem. Gerhard Zapfl elmondta: nagyon büszke a lakosokra és a segítőkre, azonban megérti a szkeptikusokat is, akik félnek és aggódnak a kialakult helyzet miatt. A polgármester szerint kicsi a valószínűsége, hogy újra menekültek özönlenek a környékre, hiszen most már más útvonalat választanak.

Gerhard Zapfl pár napja nyílt levelet intézett az osztrák kancellárhoz és a belügyminiszterhez, amelyben arról írt, hogy "igazi népvándorlás" zajlik, amely az 1700 lelkes települést nagy aggodalommal és félelemmel tölti el. A polgármester szerint ez a folyamat előre látható volt, és megelőzésére a politikai döntéshozók nem tettek semmit. Úgy vélte, nem lehet, hogy a felelősök kudarcát Miklóshalma és Burgenland tartomány viselje.

illegális bevándorlás
Kapcsolódó cikkek