Közélet

Blatter kezdhet aggódni: őt is bűnösnek tartja az FBI

Egy levéllel bizonyítanák, hogy Sepp Blatter valóban tudott a FIFA korrupciós ügyeiről.

Ami már azóta valószínűsíthető volt, hogy elkezdődött a FIFA korrupciós botránya, egyre közelebb van: az FBI már Sepp Blatter FIFA-elnök felelősségét vizsgálja.

Igazán csak idő kérdése volt, hogy Blatterig is elérjenek a szálak, de a BBC most úgy értesült, hogy az FBI már közvetlen kapcsolatba hozza őt is a korrupciós botránnyal. Hivatalos vádemelés még nem történt.

Blattert egy már ismert ügyben helyeznék vád alá: az ISL nevű sportmarketingcég összesen 100 millió dollár kenőpénzt fizetett a FIFA döntéshozóinak az 1990-es években a televíziós és marketingjogokért. Blatter eddig tagadta, hogy a tudott volna erről - az FBI most ezt cáfolná.

A BBC szerint az amerikai nyomozók megszerezték a botrányban szintén érintett Joao Havelange volt FIFA-elnök egy levelét. Ebben Havelange leírja, hogy Blatter mindent tud a helyzetről.

Az FBI a svájci hatóságok segítségét kérte. Egész pontosan az ISL-ügyhöz kapcsolódó korábbi nyomozati anyagokat kértek ki a svájciaktól, köztük azokat is, amelyek alapján bizonyítanák Blatter bűnösségét.

A FIFA-elnök minden vádat tagad. A 2010-ben kirobbant ISL-botrány után a FIFA etikai bizottságának azt mondta, hogy nem tudott semmilyen megvesztegetésről, a bizottság pedig elfogadta ezt az állítását.

Blatter FIFA korrupció
Kapcsolódó cikkek