Közélet

Pénzesőt hozhat az Orbán-közeli óriásbirtok

Százmilliárdos profitot is hozhat az az alakuló nagybirtok, ami a Mészáros- és a Tiborcz-család friss földvásárlásaiból körvonalazódik.

Mészáros Lőrinc és a Tiborcz család friss földvásárlásai lassan kirajzolják egy Orbán-közeli egybefüggő nagybirtok körvonalait - írja a Népszabadság. A tét azonban nagyobb is lehet: ha megvalósulna az odaálmodott „magyar Szilícium-völgy", százmilliárdos profitra is szert tehetnek a kormányfő bizalmasai.

Az Index vette észre, hogy Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor üzleti és sportbarátja gyakorlatilag körbevásárolta azt a családi rezidenciát, ahol a nevezetes Nárcisz kutya is él: a kastélyszerű épületekkel tarkított földdarab körül a felcsúti polgármester és családja 529 hektárnyi egykori állami földet szerzett meg.

A Népszabadság most arról ír: Mészáros és családja korábban már közel 1400 hektárhoz jutott a térségben, nemrég pedig megszerezte a Herceghalmi Kísérleti Gazdaságot. Ez utóbbival még 35 évig kedvezményes tarifával bérli az államtól az egykori állami cég közel 4000 hektárnyi kiváló minőségű földjét.

A legalább egy évtizede előkészítés alatt álló, de az Orbán-kormány alatt inkább akadályozott, mint segített Talentis program fejlesztési területeit nemcsak a Mészáros, hanem a Tiborcz család földvásárlásai is érintik. A miniszterelnök vejének családja a Mány környékén korábban megvett mintegy 300 hektár mellé nemrég 193 hektárt vásárolt Bicske közelében. Az említett vételek lassanként kirajzolják egy Orbán-közeli kezekben lévő hatalmas uradalom körvonalait, amelynek tulajdonosai számára a Talentis program esetleges megvalósulása igazi pénzesőt jelenthet.

Ha az érintett termőföldek egy részét ipari fejlesztési területté minősítik, az megtöbbszörözné az érintett földek értékét. Ráadásul a megszerezhető uniós források nagyságrendje is jelentős: korábban összesen 12 milliárd eurós, vagyis a paksi bővítés árával megegyező programköltségvetéssel számoltak.

nagybirtok föld
Kapcsolódó cikkek