Közélet

Sanders és Rubio nyerték a legújabb előválasztásokat

A szuperkedd és a nagy március 15-i szavazások árnyékában tartottak két újabb amerikai előválasztást. Mindkét pártnál az országos szinten esélytelenebbnek tartott jelölt nyert - más kérdés, hogy ez a siker mire lesz elég.

Bernie Sanders nagy fölénnyel nyert az egyetlen vasárnapi demokrata előválasztáson, azonban így sem lehet igazán elégedett. Ugyan a szavazatok kétharmadát megszerezte Maine-ben, sőt, szombaton még két államot megnyert, a komfortzónájából továbbra sem tudott kimozdulni: továbbra is azokban az államokban nyer csak, ahol jelentős a fehér, fiatal, liberális réteg. Ráadásul - ahogy a mostani helyszín is - ezek döntően kisebb, így a nyári jelöltállító gyűlésre kevés delegáltat küldő államok. Így a demokrata előválasztásokon az a furcsa helyzet állt elő, hogy hiába nyert meg Sanders a hétvégén szavazó négy állam közül három kisebbet is meggyőző fölénnyel, Hillary Clinton akkora előnnyel söpörte be a legnagyobbat, Louisianát, hogy a delegáltak számában még így is Hillary Clinton jött ki jobban a hétvégéből. Összességében 669-463-ra vezet a volt külügyminiszter (a győzelemhez 2383 delegált kell), és mivel mindenhol a szavazatok arányában osztják ki a delegáltakat, ha Sanders nem tud a nagy államokban is nagy fölénnyel nyerni, a most hétvégi, döntetlen közeli eredmények inkább Clintont erősítik.

Republikánus oldalon megvolt az első nagy söprés: Marco Rubio akkora fölénnyel, a voksok 71 százalékát megszerezve húzta be Puerto Ricót, hogy az összes ottani delegált az övé lett. A hétvége egésze azonban így is kudarcos volt a számára: a szombati előválasztásokon Ted Cruz tudta egy kicsit megszorongatni Donald Trumpot, a két mérsékelt jelölt, Rubio és John Kasich csúnyán leszerepeltek, miközben épp egymás elől vették el a legtöbb szavazatot. Hiába a viszonylag gyengébb hétvége, a delegáltak számában Trump vezet 391-304-re Cruzzal szemben, Rubiónak 154, Kasichnek pedig 37 delegáltja van - itt 1237 kell a győzelemhez.

Most két napig még mindenki Michiganre figyel: holnap a demokraták 130, a republikánusok 59 delegáltat választanak meg ott. Ezen kívül még Mississippi szavaz kedden, a republikánusoknál néhány kisebb állam is választ, és befutnak a külföldön élő demokraták voksai is. Michigan után azonban már a jövő keddi nagy szavazásokra koncentrálnak a jelöltek: aznap voksol egyszerre négy nagy állam is. A demokraták közel 700 delegáltról döntenek aznap, a republikánusoknál pedig elérnek az előválasztásoknak ahhoz a részéhez, amikor egy-egy államban a győztes kap minden delegáltat, vagyis innen gyorsulhat fel igazán az előválasztás.

Hillary Clinton Donald Trump Ted Cruz elnök választás USA Bernie Sanders Marco Rubio John Kasich
Kapcsolódó cikkek