Közélet

FAZ: Orbánék nagyon gyorsan visszavonultak

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban közölt írást.

Verőlegények a boltbezárásért - ezzel a címmel jelent meg cikk a Frankfurter Allgemeine Zeitungban a magyar boltzár eltörléséről.  Stephan Löwenstein kiemelte, hogy a Fidesz "erőszakkal akart megakadályozni egy népszavazást, de engednie kell". Kifejtette: Orbán Viktor kormányfő párttársai sokáig igyekeztek megakadályozni egy népszavazást a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban, mert "nyilvánvalóan féltek, hogy a vitatott téma beindíthat egy kampányt a kormány ellen - Orbán és pártja, a Fidesz pedig ért a kampányokhoz". Miután azonban a Kúria döntése után már nem lehetett megakadályozni a népszavazást, "a Fidesz beadta a derekát"

Ebben a folyamatban február 23. volt a "döntő dátum" - tette hozzá, ismertetve a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) budapesti épületénél történteket, amelyekről a többi között megjegyezte: jelent valamit, ha "diszharmonikus hangok hallatszanak kifelé egy olyan fegyelmezett politikai gépezetből", mint a Fidesz.

A Kúria döntésével kapcsolatban kiemelte, hogy annak révén "nagyon gyorsan végbement a visszavonulás, a tervezett internetadó esetéhez hasonlóan, amely ellen 2014-ben az egész országban tüntettek".

Rogán Antal magyarázatának azzal a részével kapcsolatban, miszerint felelőtlenség lenne milliárdokat költeni a népszavazásra, Stephan Löwenstein azt írta: ezen "talán még a Fidesz-hívek is fáradtan nevetnek". Hozzátette: "mindenki tudja", hogy a kormány az "államkasszából finanszírozza" még a "számára kellemes témákról (jelenleg: az európai menekültbefogadási kvóta ellen)" szóló "közvélemény-kutatási konzultációs kampányokat" is.

vasárnap zárvatartás Orbán Viktor kereskedelem bolt
Kapcsolódó cikkek