Közélet

Kína blokkolja az offshore-botrányról író oldalakat

A kínai vezetés blokkolja az offshore-botrányról író külföldi híroldalakat, a botránnyal foglalkozó kínai tartalmakat eltávolítják az internetről. A Kommunista Párt hivatalos magyarázata szerint a botrány kínai szálai nyugati koholmányok, céljuk a párt lejáratása. A panamai offshore-botrányban nyolc volt és jelenlegi kínai vezető érintett, köztük Hszi Csin-ping elnök - írja az Origo.

Kínában az offshore-botránnyal kapcsolatos tartalmakat eltávolítják az internetről és blokkolják a külföldi híroldalakat. A Kommunista Párt hivatalos magyarázata szerint a botrány nyilvánosságra került kínai szálai nyugati koholmányok, amik a Párt aláaknázására szolgálnak. A pekingi vezetés máskülönben úgy tesz, mintha a botrány nem is létezne.

A Kommunista Párt az elmúlt években harcot hirdetett a korrupció ellen, ezért a párt vezetésének különösen kellemetlen, hogy többen érintettek az offshore-botrányban. A Kínai Kommunista Párt központi fegyelmi ellenőrző bizottsága 2015-ben 300 ezer párttagot vont felelősségre korrupció miatt. 200 ezren enyhébb figyelmeztetést kaptak. 2016 januárjában a kínai statisztikai hivatal vezetője ellen indult nyomozás korrupció gyanújával - írja az Origo.

Offshore-botrány panama Hszi Csin-ping
Kapcsolódó cikkek