Közélet

Módosítaná a munka törvénykönyvét a KDNP

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a szakszervezetek és a munkaadók közötti egyezségre és a munka törvénykönyve módosítására van szükség a szabad vasárnap megszüntetése miatt kialakult helyzet kezelése érdekében - mondta Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatón, miután egyeztetett a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségével, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével, és a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetséggel.

Az egyeztetésen első helyen az önkéntes munkavállalás kérdése merült fel a vasárnapi munkavégzés ügyében - közölte a frakcióvezető, aki szerint ez különösen a nagycsaládosoknál, kisgyermekeseknél, gyermeküket egyedül nevelőknél fontos. Közülük azokat kellene beosztani, akik ezt önként vállalják - tette hozzá.

Az is felmerült, hogy egy hónapban hány vasárnap lehet beosztani a dolgozókat, a KDNP szerint egy vasárnap is elég lenne, ha már muszáj dolgozni. Ez lehetne az egyik módosítás - jelezte. Felvetették az egy- vagy kétműszakos nyitvatartás gondolatát is a szakszervezetek, ezt szintén megfontolandónak tartják - tette hozzá a KDNP-s politikus.

Kitért arra is: a bérpótlék kérdésének megfelelő bér mellett kisebb a jelentősége; a többség azonban ma minimálbért kap, amit mindenképpen növelni kell. Problémát jelent a túlóráztatás - folytatta Harrach Péter, aki szerint ennek a következménye, hogy sok esetben akár tíz napon keresztül is folyamatosan dolgoztatják a munkavállalókat. Említette még a szabadság kiadását, illetve a próbaidő kiterjesztését: ma lehetőség van arra, hogy hathónapos próbaidőre vegyenek fel dolgozókat és ezután nem kell végkielégítést adni, indoklás nélkül el lehet bocsátani a munkavállalókat. A fluktuáció jelenleg 40 százalékos a kereskedelemben - mutatott rá a KDNP-s politikus.

Harrach Péter összegzése szerint a szakszervezetek és a munkaadók közötti egyezségre, a munka törvénykönyvének módosítására van szükség, és a változtatások valószínűleg érintenék a kereskedelemről szóló törvényt is. Közölte: a további egyeztetések során a még felmerülő módosítási lehetőségekről tárgyalnak. Úgy látta, most nincs más lehetőségük, mint "a kármentés", annak meghatározása, hogy miben tudnak a munkavállalók helyzetén segíteni. 

Kijelentette: az a helyzet, ami a szabad vasárnap megszüntetéséből adódott, nem jó a munkavállalóknak és nem jó a kis üzletek tulajdonosainak. A legnagyobb ellenállás a Balaton környéki kis üzleteknél tapasztalható - jegyezte meg. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete az MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte, hogy a többi parlamenti párttal is egyeztet a vasárnapi nyitvatartásról.

munka törvénykönyv KDNP harrach
Kapcsolódó cikkek