Közélet

Egyes alát osztottak a pedagógusok a kormánynak

Ma országszerte több nagyvárosban is tüntetéseken tiltakoznak az Orbán-kormány oktatási rendszere ellen. A fővárosban a szakadó eső sem most el a tömeget,

Ez a Taníték Mozgalom utolsó nagy demonstráció a nyári szünet előtt. A tanárok, a diákok és a szimpatizánsok utcára vonulnak Pécsen, Miskolcon és Szegeden is, miután Győrben már délelőtt megtartották a demonstrációt. A lázadó tanárok egyik vezéralakja, Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója humort és egy nagy bejelentést ígért.
Budapesten a Március 15. térről indult a tömeg és a Várkert Bazárig gyalogolt. A menetet Pukli István vezette kockás ingben, oldalán Sándor Mária, a „fekete ruhás nővér” haladt az Üzenjünk a kormánynak, hogy ők is megértsék feliratú molinót tartva.

„Orbán Viktor, egyes alá!”, „Balog Zoltán, egyes alá!” – üzenték a demonstrálók a kormányfőnek és az emberi erőforrások miniszterének.
A tüntetéshez csatlakozott a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is.

A nol.hu helyszíni tudósítója szerint több ezer ember ment ki a fővárosban tüntetni, de kevés a fiatal és a pártzászló is.

A téren a beszédek sorát Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus szakszervezetének az elnöke kezdte meg. Arról beszél, hogy a brutális centralizálás nem érte el az áhított eredményt.

Galló Istvánné, a Pedagógusok szakszervezete vezetőjeként arról beszélt, hogy a tiltakozással semmit nem értek el, pedig Balog Zoltán fémjelezte humánminisztériummal 12-szer, az NGM-mel ötször ültek le tárgyalni. Elmondása szerint a tiltakozók 25 pontjából 19-et ugyan elfogadta, de a köznevelési törvénybe végül egyikük sem került bele. A tárgyalások nem, de a  tüntetések elérték a céljukat, mert az Orbán-kormánynak rá kellett döbbennie, hogy a tanárok nem fogják abbahagyni.

Rogán Antal,  Lázár János, Palkovics László, Németh Szilárd és Kósa Lajos elítélő nyilatkozatait is felolvasták a tanárok fél éve tartó tiltakozó akcióival kapcsolatban.

A bizonyítványosztás (zuhogó esőben) húsz perccel négy előtt kezdődött. Balog Zoltán humánminiszter és Palkovics László államtitkár a tüntetők szerint megbukott, ahogy mindenki más is. A nol tudósítása szerint Lázár János nevét irgalmatlanul kifütyülték a tüntetők.

Miután diákok és szülők is szót kaptak, Sándor Mária is fellépett a színpadra és bejelentette, hogy július elején az egészségügyért szerveznek tüntetést a Kossuth térre.

A beszédek végén nem a Himnusz, hanem a Kossuth induló csendül fel.

A tüntetést élőben közvetítette a Hír Tv és az ATV is, s bár az MTI is beszámolt róla, az M1-en színes magazinszerű híreket adtak, csak a képernyő alján futó hírsávban jelezték, hogy Budapesten és országszerte több városban demonstrációkat tartanak.

egészségügyi dolgozók tanárok köznevelés tüntetés
Kapcsolódó cikkek