Közélet

Több tonna chipset ehetnek a következő hetekben a magyarok

Jelentősen megnő a chips-et és ropit fogyasztók aránya a sportesemények alkalmával, ha fociról van szó. A nagy események alatt fogy el a teljes éves eladás 10%-a. Bár a magyarok nem mondhatóak nassolós népnek, a foci VB és EB alatt eszik a legtöbb sós snacket. Érdekes módon az olimpia már nincs kimagasló hatással a fogyasztásra. Az Intersnack Magyarország Kft. (Chio) adatai szerint még mindig népszerűek a hagyományos ízesítések, de az utóbbi években a különleges ízek, a behatárolt ideig kapható termékújdonságok is egyre kedveltebbek a fogyasztók körében.

Többen chipseznek a sportesemények idején Magyarországon évente átlagosan 3 800 tonna burgonyachipset fogyasztanak a nassolni vágyók, ez a 600 ezer tonnás európai fogyasztásnak alig több mint fél százaléka. Egy-egy sportesemény alkalmával ennek a 10%-át, tehát közel 40 tonnát is megesznek a szurkolók néhány hét alatt. A magyarok évi 2,6 kg-os fejenkénti snackfogyasztása azonban még az EB-k, VB-k ellenére sem mérhető a britek, skandinávok és a Benelux régió lakóinak étvágyához. A listát éveken át a norvégok vezették fejenként 7 kg snack-kel, tavaly azonban a hollandok megelőzték őket, 500 grammot verve az északiakra. 

A Chio érdekes trendet lát a hazai burgonyachips-piacon. Az utóbbi években a meglehetősen konzervatív ízlésű magyar chips-fogyasztók egyre inkább nyitottá váltak a merész, új ízekre. A piacot kb. negyedszázada három nagy chipsfajta uralja: a sós, a különféle paprikás-chilis-pepperonis és az általában hagymával kombinált tejfölös-tejszínes-sajtos. A hagyományos ízek mellé mára szorosan felzárkóztak a húsos és a különféle pikáns, egzotikus fajták is. Az idei szezon slágere például a gyrosz-os ízesítés. De a németek például érdekes módon a magyaros ízlésre valló paprikás chipsekért rajonganak leginkább.

Az európai szokásoktól némileg eltérően a magyar snackfogyasztók kifejezetten szeretik a krékert, a sóspálcikát, a sajtos tallért és a perecet.  Hódítanak a puffasztott snackek, rendkívül népszerű a tésztabundás mogyoró és az aszalt gyümölcsös, nemes magvas keverékek, illetve a már említett csípős, pikáns chipseket is bátrabban fogyasztják az emberek - írja a Chio.

eb chips Foci-Eb
Kapcsolódó cikkek