Közélet

Botrányos állapotokra panaszkodnak az olimpia előtt a sportolók

A szép külső olykor rideg belsőt takar - így látja most a riói olimpiai falut az Ausztrál Olimpiai Bizottság szóvívője, Kitty Chiller. A szervezők elismerték, problémákkal küszködnek.

Falból kilógó vezetékek, eldugult vécék, szivárgó csövek - így festi le a riói olimpiai falu állapotát az ausztrálok egyik képviselője, Kitty Chiller. A The Sydney Morning Herald ausztál lapnak azt nyilatkozta, hogy sportolóikat lakhatatlan szobák fogadták, ezért legalább három napra máshol helyezik el őket - a szervezők már a problémák elhárításán dolgoznak. A szóvívő ironikusan megjegyezte, legalább az erkélyről kitekintve ötcsillagos létesítménynek tűnik a frissen átadott falu.

Hasonló élményekről számoltak be két évvel ezelőtt a magyar sportolók a szocsi olimpiáról, akkor 13 fokos szobába érkeztek. Új lakásuk konyhájában viszont nem volt bekötve a víz, nem volt sem vizes pohár, sem konyhai eszköz biztosítva.

Az ötkarikás játékokra érkező 10 500 sportolót és 7000 fős személyzetet egy 31 épületből álló komplexum fogadja, ahol medencék, szökőkutak, tenisz- valamint futballpálya is gondoskodik a küldöttségek kényelméről.

Az olimpiai falu egyik érdekessége, hogy az étkezőhelyiségben cukornádból és kukoricából készült tányérokon szolgálják majd fel az ételeket, ezek ugyanis lebomlanak. Negatív meglepetésként érte a sportolókat azonban a szobákban található újrahasznosított műanyagból készült szekrények sora. Az olimpiai falvak kényelméért a 2000-es sydney-i játékok óta felelős Paul Ramler szerint ezt azért így találták ki, mert korábban ígéretet tettek a szervezőknek arra, hogy az apartmanok felszereltsége nem terheli meg nagyon a büdzsét. Egyik lakásban sem lesz viszont tévé, légkondicionáló viszont igen - tette hozzá.

Carlos Carvalho ingatlanfejlesztő korábban azt mondta, a beruházás a földváráslással, az építkezéssel, valamint egyéb költségekkel együtt 1,5 milliárd dollárt emésztett fel. Carvalho vállalkozott arra is, hogy a sportesemény után értékesítse a felhúzott aparmanokat. Nem tudni azonban, hogy az apartmanok hány százalékát sikerült már előre értékesíteni, brazil lapértesülések szerint ez a szám nagyjából 6-10 százalékra tehető.

riói olimpia olimpia olimpiai falu Rio
Kapcsolódó cikkek