Közélet

Jobban félnek a magyarok a menekültektől, mint a franciák

A vizsgált tíz európai ország közül Magyarországon a legmagasabb azoknak az aránya, akik úgy vélik, a bevándorlás és a terrorfenyegetettség kéz a kézben járnak - jelenti a közvélemény-kutatást végző Pew Research intézet.

Hetvenhat százalékkal Magyarországon a legnagyobb azoknak az aránya, akik úgy gondolják, párhuzamosan nő a terrorfenyegetettség a bevándorlással. A Pew Research intézet közvélemény-kutatásából kiderül, a lengyelek is hasonlóan gondolkoznak, mint a magyarok. A terrortámadásokkal sújtott Franciaországban azonban kevésbé borúlátóak. A megkérdezettek 46 százaléka azt vallotta, hogy a menekülthullámmal együtt a terrorveszély is nő, 51 százalékuk szerint a kettő nem függ össze.

A magyar válaszadók 82 százaléka véli úgy, hogy az Európába érkező menekültek kockázatot jelentenek munkahelyükre vagy szociális juttatásukra nézve. 75 százalékkal második helyen áll Lengyelország, míg a a harmadik helyen (72 százalékkal) a görögök állnak.

Az elmúlt hónapokban terrortámadásokkal sújtott Franciaország azonban jóval pozitívabb. A francia válaszadók 53 százaléka érezte úgy, hogy a bevándorlók negatív hatással vannak munkahelyükre vagy különböző szociális juttatásaikra nézve.

A Pew Research intézet kutatása a társadalmi sokszínűség kérdésére is kitért. Tízből négy magyar szerint a diverzifikációnak nincs kedvező hatása, a legpozitívabbak a svédek, 36 százalékuk úgy véli, hogy a társadalmi sokféleségnek pozitív hatásai lesznek.

társadalmi sokszínűség menekült félelem migráns
Kapcsolódó cikkek