Közélet

Kiürült Nyugat-Magyarország: Ausztria és Szlovákia szívja el a munkaerőt

Vas és Győr-Moson-Sopron megyékben lassan nem a jól képzett szakemberek fogynak el, hanem gyakorlatilag mindenki, aki munkát vállalna. Nem csak Ausztria, Szlovákia is szívja el a munkaerőt - írja a Határátkelő.

Vas megyében gyakorlatilag elfogyott a munkaerő, az állásbörzéken már nem a munkavállalók, hanem a cégek állnak sorba. Még ennél is rosszabb a helyzet Győr-Moson-Sopron megyében.

A probléma megoldására a cégek és a kamara is keresi a megoldást. Egyik lehetséges megoldás az automatizálás, de ez sem mindenre megoldás, egyes vállalkozások intenzív bérfejlesztésbe kezdtek, de szakemberek szerint legalább 30 százalékkal kellene emelni ahhoz, hogy az ingázók egy része egyáltalán elgondolkozzon a lehetőségen.

Egy hete, a Központi Statisztikai Hivatal azt közölte, hogy a 2016. április–júniusban a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 76 ezer fővel 234 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,8 százalékponttal 5,1 százalékra csökkent.

A teljes foglalkoztatottság éves 142 ezres növekedéshez a hazai elsődleges 112,7 ezerrel járult hozzá. A közfoglalkoztatottak köre 20,6 ezerrel 232,2 ezerre bővült. A külföldi telephelyen foglalkoztatottak száma 8,8 ezerrel 116,7 ezerre nőtt.

nyugat-magyarország elvándorlás kivándorlás Vas megye munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek