Közélet

A kínai befektetők legfőbb célpontjává vált Európa

Elérte a negyvenmilliárd dollárt a kínai felvásárlások és zöldmezős beruházások együttes értéke Európában és Észak-Amerikában 2015-ben – derül ki a Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda nemzetközi tanulmányából. Az idén várhatóan újabb rekordot dönt az Európába és Észak-Amerikába irányuló kínai külföldi működőtőke-befektetések értéke. A kelet-európai régió országai is egyre vonzóbbá válnak a kínai befektetők számára.

Az elmúlt 15 évben a kínai külföldi működőtőke-befektetések összértéke Észak-Amerikában elérte a 108 milliárd dollárt, míg Európában 97 milliárd dollárt tett ki. Az utóbbi öt évben azonban látványosan megnőtt az Európába áramló kínai befektetések aránya. A kontinens 2015-ben már 23 milliárd dollár kínai működőtőkéhez jutott, szemben az Észak-Amerikába irányuló, 17 milliárd dollár értékű befektetéssel.

A kínai befektetők elsősorban a legerősebb európai gazdaságok, többek között Németország, Franciaország és Nagy-Britannia iránt érdeklődtek, az elmúlt időszakban azonban már Dél-, Észak- és Kelet-Európában is egyre aktívabb szerepet játszanak.

„Kelet-Európába a kínai befektetések két százaléka áramlott 2013 és 2015 között, viszont számos komoly projektet, valamint kezdeményezést látunk a régióban, amelyek tovább növelhetik Kína jelenlétét. A Magyarországra érkező kínai működőtőke-befektetések élénkülésével idehaza is egyre több tranzakcióra kerül sor, ennek következtében irodánk is egyre jelentősebb számú ügyben képvisel kínai befektetőket” – mondta Hegymegi-Barakonyi Zoltán, a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda vezetője.

Európába a fejlett gyártási körülményeket kereső kínai befektetők invesztáltak. Észak-Amerikában a szórakoztatóipar, egészségügy és az IT szektor jutott jelentős kínai tőkéhez. Az infrastrukturális és közlekedési befektetések iránt Európában tapasztalható komoly igény, valamint a kínai szerepvállalás aktív támogatása 10,5 milliárd dollár külföldi működőtőkét vonzott a kontinensre Kínából, ami közel háromszorosa az Észak-Amerikába áramló befektetéseknek. Az így szerzett működő tőkét reptéri fejlesztésékre, energiatermelési, vízellátási és egyéb infrastrukturális projektek finanszírozására fordították.

A 2015-ös évet tekintve a kínai befektetők összesen 4,6 milliárd dollárt fektettek a bankszektorba, biztosítási és vagyonkezelési beruházásokba, ami meghaladja az elmúlt 14 évben a szektorba áramló teljes kínai külföldi befektetések összegét.

Az IT-szektor az elmúlt 15 évben 2,8 milliárd dollár kínai működőtőke-befektetéshez jutott, ennek 70 százaléka az Egyesült Államokba áramlott. A szórakoztatóipari befektetések 2015-ben elérték a rekordszintű 2,9 milliárd dollárt. A hoteliparba és vendéglátásba áramló kínai befektetések 2015-ben meghaladták a 6 milliárd dollárt, mivel a kínai befektetők az ottani külföldi turizmus gyors növekedésével számoltak.

A külföldi befektetések 2010 óta tapasztalt fellendülése tovább fokozta a kínai vállalatok Európára és Észak-Amerikára gyakorolt hatását. A tavalyi év második felétől Kína befektetői aktivitása fokozódott az ország gazdasági visszaesése, valamint a kínai jüan bizonytalan árfolyamának következtében. Az idei első negyedévben több mint 60 milliárd dollár értékű európai, valamint 30 milliárd dollárnyi észak-amerikai felvásárlást jelentettek be Kínában.

kínai befektető Baker & McKenzie
Kapcsolódó cikkek