Közélet

Betesz Trumpnak a Starbucks

Tízezer menekült munkába állítását tervezi Howard Schultz, a Starbucks ügyvezető igazgatója, miután Donald Trump felfüggesztette hét közel-keleti ország állampolgárainak az Egyesült Államokba való belépését.

„A világon több mint 65 millió embert ismer el menekültként az ENSZ, mi pedig azt tervezzük, hogy öt éven belül mind a hetvenöt országban, ahol Starbucks üzemel, 10 000 menekültet fogunk alkalmazni” – mondja Schultz, akit a CNBC idézett mai cikkében.

Howard Schultz arra reagálva tette bejelentését, hogy Donald Trump amerikai elnök pénteken írta alá azt a rendeletet, amely 120 napos beutazási tilalmat ír elő Irán, Irak, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen állampolgárainak. A szíriai menekültek befogadását korlátlan ideig felfüggesztették.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, több ezren tüntetnek a rendelet ellen az Egyesült Államokban, többek között a Fehér Ház előtt és a repülőtereken, ahol az ellenőrzésen átesett beutazókat tapssal és éljenzéssel fogadták a demonstrálók.

Schultz kijelentette azt is, hogy a Starbucks lehetővé fogja tenni alkalmazottainak, hogy részesülhessenek egészségbiztosításban. Mindezt annak kapcsán mondta, hogy Trump vissza akarja vonni a  Barack Obama elnök nevéhez fűződő egészségbiztosítási reformot, amely több mint 20 millió, korábban semmilyen biztosítással nem rendelkező amerikai számára teremtett lehetőséget arra, hogy egészségbiztosítást köthessen.

Biztonsági falakon átívelő üzlet

Az amerikai-mexikói határon felhúzott biztonsági fallal kapcsolatban Schultz úgy reagált, hogy „továbbra is jelen leszünk ezen a rendkívül fontos piacon [Mexikóban], segítjük és támogatjuk mexikói fogyasztóinkat, partnereinket és családjukat, amiért el kell szenvedniük a kereskedelmi és bevándorlási korlátokat.” 

Az is megmutatta szociális érzékenységét

Trump bevándorlást korlátozó rendeletére az Airbnb is mozgásba lendült. A hatalmasra nőtt startup bejelentette, hogy igyekeznek mindazoknak ingyenes szállást biztosítani, akiket negatívan érint az új amerikai elnök bevándorlás ellenes intézkedése. 
 

Trump migráció bevándorlás Starbucks menekültügy
Kapcsolódó cikkek