A 21 éves férfit még szombaton vették őrizetbe lakásában az észak-rajna-vesztfáliai településen, egy terrorelhárító rendőrségi alakulat bevetésével. A tartományi bűnügyi hivatal és a düsseldorfi ügyészség tájékoztatása szerint súlyos, állami elleni bűncselekmény előkészítésével gyanúsítják.
   
Részleteket hivatalosan nem közöltek. A Focus című német hírmagazin értesülése szerint a gyanúsított a Bundeswehr - a német hadsereg - intézményei vagy katonái ellen tervezhetett merényletet a Bécsben pénteken elfogott fiatalemberrel együtt. Közösen robbanószerekkel kísérleteztek a neuss-i lakásban, és lehetséges célpontokról beszéltek.
   
Bécsben pénteken egy 17 éves fiatalt vettek őrizetbe terrorizmus gyanújával. Német hírportálok beszámolói szerint az illető albán származású osztrák állampolgár. A Kronen Zeitung című osztrák napilap vasárnapi jelentése szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet követőjének vallotta magát kihallgatásán. A lap arról is beszámolt, hogy a rövidesen nagykorúvá váló férfi az interneten tanulmányozta, mi kell egy pokolgép készítéséhez, és azon volt, hogy összegyűjtse a robbanószerkezethez szükséges anyagokat.