Közélet

Belátható időn belül nem lesz magyar Olimpia

A kormány lezártnak tekinti az olimpiai pályázat ügyét, egyben felkérte Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt, tájékoztasson arról, hogy az olimpiához kapcsolódó beruházások előkészítése milyen szakaszban van - közölte Lázár János.

Mint azt korábban megírtuk, a kormány szerdán azt javasolta a fővárosnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB), vonja vissza a budapesti olimpiai pályázatot.  „Ennek indoka a nemzeti egység hiánya, e nélkül ugyanis egyetlen ország sem tudott olimpiát rendezni, e nélkül nincs esélye a pályázatnak. Ha csak a kormány és a kormánypártok támogatják az olimpiát, az megvalósíthatatlan” - fogalmazott Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megjegyezte, hogy szerinte egy népszavazás esetén bekövetkező kampánnyal és vitával "magát égetné" Magyarország, a referendumon pedig valószínűleg a játékok ellenzői lennének többségben. (Az olimpiai pályázat kérdésköre azután került előtérbe, hogy  a Momentum Mozgalom 266 151 aláírást adott le az olimpiarendezéssel kapcsolatos népszavazás érdekében.

Lázár János úgy vélekedett, hogy Magyarország belátható időn belül nem fog olimpiát rendezni. "Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai pályázat vezetője a pályázathoz kapcsolódó minden eddigi költség felhasználásáról be fog számolni. Szabó Tünde államtitkár jelentésének pedig azt is tartalmaznia kell majd, hogy milyen beruházásokra van szüksége a sportnak a következő években, az olimpiával összefüggésben tervezett fejlesztések közül melyikről kell lemondani, melyiket kell átalakítani" - mondta.

Lázár János olimpiai pályázat Népszavazás olimpia
Kapcsolódó cikkek