Közélet

Hamisított állatgyógyszert terjesztenek Kelet-Magyarországon

Hamis állatgyógyszer forgalmazását jelentették a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉBIH). A hamisítványok elsősorban a keleti országrészben érhetők el, nem engedélyezett kiszerelésben, román nyelvű csomagolásban.

A hamisításról a készítmény hazai gyártója és forgalmazója, a Ceva-Phylaxia Zrt. tájékoztatta a hatóságot. Információik alapján Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben a „Neostomosan koncentrátum A.U.V.” nevű állatgyógyászati készítmény hazánkban nem engedélyezett kiszerelésben és román nyelvű csomagolásban kerül a felhasználókhoz. A termék dobozán olyan gyártási szám és lejárati idő szerepel, amilyen azonosítókkal a cég nem gyártott készítményt. A szert kutyák külső élősködők (például rüh, bolha, kullancs) elleni kezelésre használják.

Állatokban vagy állatokon alkalmazott állatgyógyszert vagy biocid terméket Magyarországon forgalomba hozni, forgalmazni, illetve felhasználni kizárólag engedélyezési eljárást követően szabad. Az engedélyezett készítmények címkéjén, csomagolásán minden esetben szerepel a forgalomba hozatali engedély száma. A nem engedélyezett állatgyógyszerek forgalmazása szigorú büntetést von maga után, míg alkalmazásukkal a felhasználók veszélybe is sodorhatják állataik egészségét.

A NÉBIH az ügyben feljelentést tett a rendőrségen. A hatóság kéri, hogy a felhasználók ellenőrizzék a meglévő készítményeiket. A NÉBIH kéri, hogy, ha valaki hamis készítményt talál, vagy annak forgalmazását tapasztalja, jelezze a hivatal zöldszámán (06-80/263-244).

feljelentés hamisítás állatgyógyszer Nébih
Kapcsolódó cikkek