Közélet

Merkel gyorsítaná a kiutasított menekültek hazaküldését

Angela Merkel német kancellár megkezdte olyan új tervek kidolgozását, melyek jelentősen megnövelik az elutasított menedékkérők Németországból való hazaszállítását - írja csütörtöki cikkében a BBC.

Az intézkedések között szerepel például a menedékkérők telefonjához és Sim-kártyájához való hozzáférés annak érdekében, hogy személyazonosságukat igazolják, valamint az is, hogy emelik az önként hazatérőknek fizetendő támogatás összegét - adta hírül a BBC csütörtökön.

A migráció ügye erősen politikai színezetűvé vált Németországban, tekintettel arra, hogy az év végén választásokat tartanak.

Mint ismeretes, tavaly decemberben egy menedékkérő 12 embert megölt a berlini karácsonyi vásáron, amikor egy teherautóval a tömegbe hajtott. A támadót, Anis Amrit a tunéziai hatóságok nem fogadták vissza, miután menedékkérelmét elutasították Németországban. Az eset óta Merkelre és kormányára megnövekedett nyomás nehezedik.

A kancellár hamarosan több állami vezetővel találkozik, hogy megvitassa új, 16 pontos tervét, melyekkel meggyorsítanák a hazaszállításokat. A terv, amelyet a német média már megszellőztetett, úgy tudja, az új, kiutasításokat koordináló központot Berlinben állítják majd fel. A kilépő centrumokat azért is hozzák létre, hogy az elutasított menedékkérőket elhelyezzék arra a néhány napra vagy hétre, amíg el nem hagyják az országot.

A BBC szerint a szövetségi állam azt is tervezi, hogy ebben az évben 90 millió eurót fordítanak hazatelepítési és reintegrációs programokra. Még több forrást biztosítanak továbbá az önkéntes hazatérőknek, hogy döntésüket gyorsabban meghozzák.

A DPA német hírügynökség által közzétett kormányzati felmérés szerint körülbelül 207 ezer menedékkérőre várt kitoloncolás 2016 végéig. Ehhez képest nagyjából 25 ezer embert szállítottak vissza hazájába tavaly, míg ennek a duplája távozott önként.

"Az elutasítások száma növekszik, tehát még több hazatelepítést kell majd levezényelnünk" - mondta Thomas de Maziere német belügyminiszter csütörtökön.

kiutasítás hazaküldés Merkel gyorsítás
Kapcsolódó cikkek