Közélet

A titkosított alkalmazások feloldását akarja a brit kormány

Hozzáférést kérne a titkosított alkalmazásokhoz a brit kormány, amivel kellő biztonságot nyújtanának az ország lakóinak. Szerintük a technológiai cégek jelenleg búvóhelyet biztosítanak a terroristáknak.

Ismét hozzáférést kér a titkosított alkalmazásokhoz a brit kormány, mondván ezek az applikációk eredeti céljukkal szembe menve nem nyújtanak kellő biztonságot a szigetország lakóinak. Főleg nem úgy, ha azokon keresztül rendszerint a terroristák kommunikálhatnak egymással.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Hozzáférést kérne a titkosított alkalmazásokhoz a brit kormány - fotó: AFP Hozzáférést kérne a titkosított alkalmazásokhoz a brit kormány - fotó: AFP[/caption]

A brit kormány álláspontja drasztikus, véleményük szerint a technológiai cégek egyenesen búvóhelyet biztosítanak a terroristáknak. Véleményüket arra alapozzák, hogy a múlt heti, londoni merénylet előtt az elkövető Khalid Masood mindössze két perccel tette előtt még használta a WhatsApp üzenetküldő alkalmazást.

Boris Johnson, Nagy-Britannia külügyminisztere hangsúlyozta: nem akarnak minden titkosított üzenetet elérni, csupán a techcégek együttműködését várják a terrorizmus elleni harcban. Olyan cégekre számítanak ebben, mint a Google, a Twitter, a Facebook, vagy a kisebb platformok közül például a Telegram, a Wordpress és a Justpaste.it.

A külügyminiszter egyébként korábban sokkal radikálisabban fogalmazott a témában: véleménye szerint – amelyet a The Sunday Times interjújában fejtett ki - a közösségi médiafelületek fenntartói és az internetszolgáltatók "gusztustalanul" még a dzsihadista tartalmak mellett megjelentetett hirdetésekből is anyagi hasznot húznak. A közösségi médiacégeknek ezért olyan új rendszereket és algoritmusokat kellene kifejleszteniük, amelyek érzékelik és eltávolítják az ilyen típusú tartalmakat. "Ideje, hogy e vállalatok felelősségteljes magatartást tanúsítsanak, mivel ezt eddig nem tették" - mondta.

terrorizmus The Sunday Times Boris Johnson londoni merénylet WhatsApp brit kormány
Kapcsolódó cikkek