Közélet

Boldogabbak vagyunk, de nem örülhetünk

Mint minden évben, idén is nyilvánosságra hozták a világ országainak boldogság-indexét. Meglepetésnek számít, hogy a korábbi listavezető Dániát megelőzte Norvégia, míg a ranglista utolsó helyére a Közép-afrikai Köztársaság került. Hazánk a lista 75. helyét csípte el, ezzel megelőzve Görögországot és Portugáliát.

Ebben az évben is napvilágot látott a World Happiness Report, vagyis az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 155 országát rangsoroló kutatása. A felmérés az egy főre jutó illetve a várható egészséges élettartam alapján készült, a tanulmányhoz továbbá a globális felmérések négy tényezőjét is alapul vették. Eszerint a résztvevők egy tízes skálán értékelhették, hogy mekkora társadalmi támogatásra számíthatnak, ha bajba kerülnek, mekkora szabadságot élveznek életük fontos döntéseiben, mennyire érzik korruptnak a társadalmat, amelyben élnek, valamint hogy mennyire gondolják nagylelkűnek magukat.

Közepesen vagyunk boldogok

E kritériumokat összevetve nem csoda, hogy a lista első három helyén kizárólag a fejlettebb országok állnak, sorrendben Norvégia, Dánia és Izland.

Az élbolyt hazánk csupán a 75. helyen követi, a középmezőnyből. Olyan országokat előzünk meg mint Horvátország, Görögország, vagy éppen Portugália. Ezzel szomszédainkhoz képest idén sajnos boldogtalanabbak vagyunk, Ausztria a lista elején, a 13. helyén végzett, Szlovákia a 40. helyre futott be, míg Románia is az 57. helyet hozta el.

Az előző évhez képest sokkal boldogabbak vagyunk tehát, hazánk sok helyett javított a felmérés során. Ahogyan az ismert, Magyarország egy évvel ezelőtt csak a 91. helyet szerezte meg, ezzel a középmezőnybe sem fért be. Ráadásul több szomszédunk is boldogabbnak bizonyult nálunk: Szerbia, Románia, Szlovákia és Ausztria is megelőzött bennünket.

Az index persze nem csak szomorúságra ad okot, hiszen azon országok között, ahol valamilyen pozitív változás állt be 2014-2016 között, ott az előkelő  44. helyen végeztünk. Ezt a listát egyébként Nicaragua vezeti, amelyet közvetlenül Lettország és Sierra Leone követ. Az index ezen részének érdekessége mégsem ez, hanem az Oroszország és Németország közötti különbség. Vagyis amíg az oroszok a rangsor 7. helyén foglal helyet, addig a németek a lista első 20 helyezettje közé sem fértek be, csupán a 25. helyre kerültek.

Ahogy arról korábban a Világgazdaság is beszámolt, tavaly elkészült Magyarország boldogságtérképe, amely amely szerint többek között a nők, a kistelepüléseken élők, a 30-50 év közöttiek, a családosok és diplomás nyugat-magyarországiak a legboldogabbak.

A kutatásban részt vevő nők mindenhol boldogabbnak vallották magukat, de az is látszik, hogy minél kisebb egy település, annál derűsebben látják a világot a lakói, illetve, hogy a magyarok 12,3 százaléka sorolható azok közé, akik a mentális egészség csúcsán vannak.

Boldogabbak a diplomások, a nyugat-magyarországiak, illetve azok, akik hatékonyan kezelik a stresszhelyzeteket és az átlagosnál jobb képességekkel rendelkeznek a boldogságteremtés és a boldogság fenntartása terén. A párkapcsolatban élőknek is több öröm jut az életben, a legboldogabbak pedig egyértelműen a nagycsaládosok; minél több gyerek van egy családban, annál elégedettebbek az életükkel. A legboldogtalanabbak Nógrád, Heves, Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élők - derült ki a tavalyi boldogságtérképből.

2. Dánia

3. Izland

4. Svájc

5. Finnország

6. Hollandia

7. Kanada

8. Új-Zéland

9. Ausztrália

10. Svédország

...

75. Magyarország A legboldogabbak egyértelműen a nagycsaládosok Fotó: AFP A norvégok, a dánok és az izlandiak a legboldogabbak Fotó: AFP -->

boldogságtérkép környező országok World Happiness Report boldogság
Kapcsolódó cikkek