Közélet

Egyre rugalmasabb a magyar munkaerő

A magyar munkavállalók több mint fele heti szinten a munkaidejének legalább felében már most is a cég központi irodáitól távol dolgozik - derült ki a Regus kutatásából.

A Regus felmérése szerint az egyre elterjedtebb távmunka közel sem egyenlő az otthonról végzett munkával: csak kevesen dolgoznak kizárólag otthonról (5 százalék). Az alkalmazottak válaszaiból kiderül, hogy inkább azért dolgoznak irodán kívül is, mert így maradhatnak hatékonyak, miközben városon belül vagy városok között egyik megbeszélésről a másikra utaznak (59 százalék).

A távmunkában dolgozók mindössze 5 százaléka végzi munkáját kizárólag otthonról, az egész hetet a lakásban kialakított irodában töltve. A business centerek a legnépszerűbb távmunkahelyszínek közé tartoznak, tízből egy fő (10 százalék) választja őket. A válaszadók 21 százalékánál a távmunka külföldi munkavégzéshez kapcsolódik.

Ispánki Nikoletta, a Regus magyarországi divíziójáért felelős menedzser szerint „ezek az eredmények azt jelzik, hogy a munkaerő mára valóban mobilissá vált. A munkavállalók csupán elenyésző hányada dolgozik kizárólag otthonról, amikor nem a cég központi irodájában végzi a munkáját. A megkérdezettek arról számoltak be, hogy nem egy fix irodát akarnak kiváltani egy másikkal (például az otthon kialakítottal), hanem olyan helyekre van szükségük, ahová beugorva hatékonyan dolgozhatnak, ha éppen egyik üzleti megbeszélésről a másikra utaznak – akár városon belül, akár városok között.”

„Az üzletemberek világosan jelezték, hogy olyan helyeket igényelnek, ahová betérve néhány órát vagy akár egy egész napot hatékony munkával tölthetnek. A business centerek népszerű megoldásnak számítanak, mivel a városok számos pontján megtalálhatók, és olyan professzionális, rendezett körülményeket kínálnak, amelyek megkönnyítik az összpontosítást, éles ellentétben a zajos kávézókkal, ahol nehéz elmélyülten, másoktól elvonulva dolgozni.”

távmunka atipikus munkavégzés rugalmas munkavégzés
Kapcsolódó cikkek